Μπορεί το χρόνιο στρες να προκαλέσει κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη έχει πολλές πιθανές αιτίες, όπως είναι η κληρονομικότητα, οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου και οι συνθήκες της ζωής σας. Χρόνια αγχωτικές καταστάσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Ιδιαίτερα αν δεν τα καταφέρνετε τόσο καλά με το άγχος.

Υπάρχουν, επίσης, ολοένα και περισσότερες ενδείξεις των δεσμών ανάμεσα στη φτώχεια, την αδυναμία αντιμετώπισης του άγχους και τη σωματική ασθένεια.

Το άγχος είναι μια φυσιολογική ψυχολογική και σωματική αντίδραση σε θετικές ή αρνητικές καταστάσεις στη ζωή σας, όπως η πρόσληψη σε μια νέα εργασία ή ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου. Το άγχος από μόνο του δεν είναι κάτι μη φυσιολογικό ή κακό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι το πώς θα ασχοληθείτε μ’ αυτό το άγχος.

Αν έχετε πρόβλημα να το αντιμετωπίσετε, το χρόνιο άγχος μπορεί να σας φθείρει και να σας καταβάλλει. Μπορεί συχνά να είστε σε κακή διάθεση, να βλέπετε την παραγωγικότητά σας να μειώνεται, τις σχέσεις σας να περνούν κρίση ή ίσως ακόμα να είναι δύσκολο να φέρετε εις πέρας τις καθημερινές σας υποχρεώσεις.

Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες συνταγές αυτοβοήθειας όπως είναι ο διαλογισμός, η γιόγκα, η άσκηση γενικότερα, ή απλά να περικόψετε κάποιες από τις δουλειές που δυσκολεύεστε να φέρετε βόλτα.

Αν οι προσπάθειες διαχείρισης του άγχους δεν είναι φέρουν αποτέλεσμα, τότε επισκεφθείτε το γιατρό σας. Εάν έχετε αναπτύξει κατάθλιψη, εσείς και ο γιατρός σας μπορείτε να αναπτύξετε κάποιες επιλογές θεραπείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει