Μπορείτε να κολυμπήσετε μετά το φαγητό;

Οι περισσότεροι γονείς έχουν πει στα παιδιά τους ότι δεν πρέπει να κολυμπάνε με γεμάτο στομάχι. Ομως, ακόμα και οι γονείς μπορεί να μην ξέρουν πάντα τι είναι το καλύτερο για τα παιδιά, τουλάχιστον όταν πρόκειται για την κολύμβηση.

Η παλιά θεωρία υπαγόρευε πως το αίμα ρέει προς το στομάχι για να βοηθήσει την πέψη, γεγονός που κάνει τους μύες που χρησιμοποιείτε για να κολυμπήσετε να χάνουν την ενέργειά τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκληθούν κράμπες ή ακόμα και να υπάρξει κίνδυνος πνιγμού. Ωστόσο, αυτή η θεωρία έχει εγκαταλειφθεί εδώ και καιρό.

Συμβατική σοφία

Ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να περιμένετε 30 λεπτά ή ακόμα και 1-3 ώρες μέχρις ότου είναι υγιές να κολυμπήσετε, υπήρξε συμβατική σοφία για αρκετά χρόνια. Το γεγονός, ωστόσο, είναι πως το γεμάτο στομάχι δεν επηρεάζει σημαντικά την ικανότητά σας να κολυμπήσετε. Ενώ είναι αλήθεια πως το αίμα ρέει προς το στομάχι για να βοηθήσει τη διαδικασία της πέψης, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει αρκετό αίμα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι μύες σας και να εκτελέσουν τις ενέργειες που τούς έχετε ζητήσει να εκτελέσουν.

Μυϊκές κράμπες

Οι μυϊκές κράμπες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πνιγμό είναι άλλη μία πτυχή του μύθου ότι η κολύμβηση μετά το φαγητό είναι ανθυγιεινή ή επικίνδυνη. Οι πιθανότητες να πνιγείτε επειδή είναι γεμάτο το στομάχι είναι πολύ μικρές. Ενα γεμάτο στομάχι σαφώς και μπορεί να προκαλέσει κράμπες αν επιχειρήσετε να κολυμπήσετε με ιδιαίτερη ένταση, αλλά οι πιθανότητες αυτό να οδηγήσει σε πνιγμό είναι λιγότερες από 1%.

Μετριοπάθεια

Το κολύμπι μετά το φαγητό θα πρέπει να θεωρηθεί ως οποιοδήποτε άλλο είδος σωματικής δραστηριότητας. Πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να είναι η άσκηση χαμηλού έως μέτριου επιπέδου έντασης για να μην διαταράξει το στομάχι. Αν ήταν να κάνετε ένα σπριντ ή να εκτελέσετε ένα έντονο πρόγραμμα αερόβιας γυμναστικής αμέσως μετά το φαγητό, το στομάχι σας πιθανώς δεν θα… συμφωνούσε. Το ίδιο λοιπόν θα συμβεί και στην κολύμβηση. Η κολύμβηση είναι μια απολύτως αποδεκτή δραστηριότητα μετά το φαγητό, εφόσον αυτή διενεργείται σε ένα λογικό επίπεδο έντασης. Εξυπακούεται πως, όπως δεν θα τρώγατε του… σκασμού πριν πάτε στο γυμναστήριο, δεν θα πρέπει να το κάνετε ούτε πριν πάτε να κολυμπήσετε. Δεν είναι το κολύμπι που θα κάνει τη διαφορά, είναι το βαρύ γεύμα.

Παιδιά

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για ένα παιδί να κολυμπήσει μετά από ένα ελαφρύ γεύμα. Αν όμως αισθάνεται λήθαργο μετά από ένα βαρύ γεύμα τότε θα πρέπει να κάνει ένα μικρό διάλειμμα πριν από το κολύμπι. Σε γενικές γραμμές, όμως, τα παιδιά μπορούν να κολυμπήσουν αμέσως μετά την κατανάλωση ενός σνακ ή ενός ελαφρού γεύματος.

Αλκοόλ

Αυτό που θα πρέπει να σας απασχολεί περισσότερο σε σχέση με το κολύμπι δεν είναι η κατανάλωση φαγητού, αλλά η κατανάλωση αλκοόλ. Περιορίστε την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνετε αν σκοπεύετε να πάτε για κολύμπι. Συνήθως δύο αλκοολούχα ποτά είναι αρκετά για να βλάψουν τους περισσότερους ενήλικες που πάνε να κολυμπήσουν, ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν έχουν αισθανθεί αισθητή αλλαγή.

Τα παραπάνω σαφώς ισχύουν για υγιείς ενήλικες και υγιή παιδιά. Ενας άνθρωπος με πρόβλημα υγείας και ειδικότερα με καρδιακή νόσο θα πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του για το αν και κατά πόσο πρέπει να κολυμπήσει, καθώς και τι (και αν) πρέπει να γευματίσει πριν από το κολύμπι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει