Μπορώ να επαναχρησιμοποιήσω το ίδιο πλαστικό μπουκάλι;

Τα πλαστικά μπουκάλια είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να μεταφέρει κανείς νερό και μη αλκοολούχα ποτά. Αποτελούν μεγάλη ευκολία, όμως το πρόβλημα προκύπτει όταν τα επαναχρησιμοποιούμε.

To πλαστικό μπουκάλι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ξανά για τους παρακάτω λόγους:

Είναι πρόσφορο έδαφος για βακτήρια

Τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν άμεσα μέσω του περιβάλλοντος με ιδιαίτερη έμφαση στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε για φαγητό και ποτό. Το πιο «επικίνδυνο» μέρος των πλαστικών μπουκαλιών είναι το άνοιγμα, επειδή τα βακτήρια μεταδίδονται από το στόμα προς το μπουκάλι. Τα βακτήρια αυτά αναπαράγονται εδώ.

Η θερμότητα απελευθερώνει επικίνδυνες χημικές ουσίες

Για την πρόληψη της εξάπλωσης των βακτηρίων τα πλαστικά μπουκάλια θα πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Όμως, προκειμένου να τα πλύνουν επιμελώς κάποιοι καταφεύγουν σε πολύ ζεστό νερό (ή ακόμη τα βάζουν στο πλυντήριο πιάτων), κάτι που έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Τα πλαστικά μπουκάλια δεν έχουν σχεδιαστεί για την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, επειδή οι χημικές ουσίες που απελευθερώνουν είναι απειλητικές για τη ζωή.

Κανένα μπουκάλι δεν είναι 100% ασφαλές

Τα πλαστικά μπουκάλια, που πωλούνται στα καταστήματα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο μία φορά. Στην αγορά υπάρχουν ειδικά μπουκάλια για πολλαπλές χρήσεις που παράγονται με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, ούτε αυτά είναι 100% ασφαλή. Αν θέλετε να αποφύγετε τα περισσότερα από τα βακτήρια, αγοράστε μπουκάλια με μεγαλύτερο άνοιγμα, για να είναι πιο εύκολο να τα καθαρίσετε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει