Μπορούν κάποια φρούτα να προκαλέσουν διάρροια;

Αν το στομάχι σας κάνει περίεργους ήχους και νοιώθετε την ανάγκη να… σπριντάρετε για την τουαλέτα, είναι πιθανό ότι φάγατε κάτι που δεν το σήκωσε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο οργανισμός σας.

Παρά το γεγονός ότι τα φρούτα θα πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής σας, λόγω της απέραντης ποικιλίας των ωφελειών που παρέχουν για την υγεία, ορισμένα είδη φρούτων μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια.

Ο καθένας αντιδρά βέβαια με διαφορετικό τρόπο απέναντι στα φρούτα και ένα φρούτο που δημιούργησε διάρροια στον σύντροφό σας δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα δημιουργήσει και σε εσάς.

Μπορεί να μην είναι τα φρούτα η αιτία

Η διάρροια συμβαίνει συνήθως εξαιτίας μιας ασθένειας, όπως η γρίπη του στομάχου ή της κατανάλωσης τροφών που έχουν βακτήρια. Όμως, κανένας διεθνής ιατρικός οργανισμός δεν αναφέρει τα φρούτα ως συχνή αιτία διάρροιας. Πάντως, μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί όντως να οδηγήσει σε διάρροια και υπό αυτή την έννοια αν τρώει κάποιος μεγάλη ποσότητα από συγκεκριμένα φρούτα μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους διαταραχές. Πολλά είναι τα φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν διάρροια.

Φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες

Η ικανότητα ορισμένων τύπων φρούτων να προκαλέσουν διάρροια, εξαρτάται από την περιεκτικότητα σε ίνες των φρούτων και πόσα απ’ αυτά τρώτε. Σε γενικές γραμμές, η μέτρια κατανάλωση φρούτων συμπεριλαμβανομένων και αυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε διάρροια. Τα φρούτα που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, περιλαμβάνουν τα μήλα, τα βερίκοκα, τα σύκα, το μάνγκο, τα πορτοκάλια, τα αχλάδια, τα δαμάσκηνα, τις φράουλες και τα βατόμουρα. Ένα φλιτζάνι βατόμουρα, για παράδειγμα, παρέχει περισσότερα από 3 γραμμάρια φυτικών ινών, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι περίπου 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών, ανάλογα με το φύλο σας.

Προσπεράστε τα φρούτα

Αν έχετε διάρροια, εξετάστε το ενδεχόμενο να μειώσετε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα φυτικών ινών και ιδιαίτερα εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες. Αυτό το είδος των ινών, που κυριαρχεί σε όλα τα φρούτα, αλλά είναι ιδιαίτερα υψηλές σε φρούτα όπως τα μήλα, τα αχλάδια και τα σμέουρα προκαλεί την γρήγορη κίνηση μέσα στο πεπτικό σύστημα. Ετσι, τα φρούτα αυτά μπορούν να επιδεινώσουν την διάρροια ή να την κάνουν να διαρκέσει περισσότερο.

Τι πρέπει να κάνετε

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να επισκεφτείτε το γιατρό αν έχετε διάρροια, αλλά θα πρέπει να πίνετε αρκετό νερό για να μειώσετε τον κίνδυνο της αφυδάτωσης. Εάν παρατηρήσετε ότι η διάρροια χειροτερεύει, μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, συμπεριλαμβανομένων και των φρούτων, βγάλτε τα από τη διατροφή σας, μέχρις ότου εξαφανιστούν τα συμπτώματα της διάρροιας. Καλέστε, ωστόσο, το γιατρό σας, αν η διάρροια δεν βελτιωθεί μέσα σε πέντε ημέρες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει