Μπορούν η μούχλα και η υγρασία να επηρεάσουν την υγεία μου;

Αν έχετε στο σπίτι σας μούχλα και υγρασία, είναι πολύ πιθανό να έχετε αναπνευστικά προβλήματα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλεργία και άσθμα. Η υγρασία και η μούχλα μπορούν επίσης να επηρεάσουν το ανoσοποιητικό σας.

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους, όπως οι εξής:

* Μωρά και παιδιά

* Ηλικιωμένοι

* Ατομα με υπάρχοντα δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα

* Ατομα με αναπνευστικά προβλήματα, όπως αλλεργίες και άσθμα

* Ατομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Ολοι οι παραπάνω θα πρέπει να μείνουν μακριά από τη μούχλα

Πώς επηρεάζουν την υγεία σας

Η μούχλα παράγει αλλεργιογόνα (ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση), ερεθιστικές και μερικές φορές τοξικές ουσίες. Η εισπνοή ή η επαφή με τη μούχλα μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, όπως το φτέρνισμα, η ρινική καταρροή, τα κόκκινα μάτια και τα δερματικά εξανθήματα. Η μούχλα μπορεί επίσης να προκαλέσει κρίσεις άσθματος.

Αιτίες της υγρασίας και της μούχλας

Η μούχλα και η υγρασία προκαλούνται από την υπερβολική υγρασία στο σπίτι και την ατμόσφαιρα. Η υγρασία στα κτίρια συχνά προκαλείται από διαρροή σωλήνων, αυξανόμενη υγρασία σε υπόγεια ή ισόγεια, από τη βροχή που στάζει, ή εξαιτίας βλάβης στη στέγη και τα κουφώματα. Εάν το σπίτι σας είναι νεόκτιστο, ενδέχεται να είναι υγρό, επειδή το νερό που χρησιμοποιήθηκε όταν χτίστηκε εξακολουθεί ακόμα να στεγνώνει, για παράδειγμα στους σοβάδες στους τοίχους. Η περίσσεια υγρασία σε εσωτερικούς χώρους μπορεί επίσης να προκληθεί από υπερβολικούς υδρατμούς.

Αν έχετε μούχλα ή υγρασία στο σπίτι σας είναι σημαντικό να μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό. Οταν γνωρίζετε την αιτία μπορείτε να λάβετε και τα ανάλογα μέτρα για να την περιορίσετε. Αν έχετε μούχλα ίσως χρειαστεί να πάρετε έναν επαγγελματία για να την αφαιρέσει. Αν έχετε μόνο ένα μικρό ποσό μούχλας στο σπίτι μπορεί να είστε σε θέση να την αφαιρέσετε μόνοι σας.

Πώς να αφαιρέσετε την υγρασία και τη μούχλα

* Εξαλείψτε όλες τις πηγές της υγρασίας σε υπόγεια, όπως διαρροές σωλήνων ή διαρροή των υπογείων υδάτων.

* Χρησιμοποιήστε ένα αφυγραντήρα σε οποιοδήποτε χώρο του σπιτιού σας που μυρίζει κλεισούρα ή υγρασία. Κρατήστε τα επίπεδα υγρασίας κάτω από το 50%. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε τακτικά τον κάδο συλλογής και τα πηνία συμπύκνωσης.

* Χρησιμοποιήστε ένα κλιματιστικό και αλλάζετε συχνά τα φίλτρα του. Εξετάστε τη δυνατότητα να τοποθετήσετε κεντρικό κλιματισμό με φίλτρα ΗEPA. Το φίλτρο HEPA (High Efficiency Particulate Air – Φίλτρο σωματιδίων υψηλής απόδοσης) είναι ένα φίλτρο λεπτόκοκκης σκόνης, ιδανικό για αλλεργικά άτομα, το οποίο χρησιμοποιείται σε μηχανισμούς καθαρισμού αέρα, στα κλιματιστικά και στις ηλεκτρικές σκούπες. Τα φίλτρα HEPA μπορούν να παγιδεύσουν τους κόκκους μούχλας από τον εξωτερικό αέρα από όπου και αν κυκλοφορεί μέσα στο σπίτι σας.

* Βεβαιωθείτε ότι το μπάνιο έχει τον κατάλληλο εξαερισμό και όταν κάνετε μπάνιο αν δεν έχετε ανεμιστήρα εξαερισμού, αφήστε την πόρτα ή το παράθυρο ανοιχτό για να στεγνώσει.

* Μη βάζετε χαλιά στο μπάνιο και στο υπόγειο

* Αποστραγγίξτε τα υπόγεια ύδατα από το σπίτι σας, αφαιρέστε φύλλα και βλάστηση γύρω από τις υδρορροές.

* Κρατήστε στεγνά τα δοχεία-γλάστρες των φυτών

* Ανακυκλώστε παλιά περιοδικά και εφημερίδες. Αν μείνουν σε υγρούς χώρους όπως είναι τα υπόγεια, μπορούν πολύ γρήγορα να μουχλιάσουν

Μπορεί επίσης να σας αρέσει