Μπορούν οι διαβητικοί να φάνε καρπούζι;

Αν είστε διαβητικός και επιθυμείτε να φάτε καρπούζι, θα πρέπει να γνωρίζετε πως όχι μόνο είναι ασφαλές για να το καταναλώσετε, αλλά συνιστάται κιόλας στο πλαίσιο μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Παρόλο που έχει αρκετούς υδατάνθρακες και φυσική ζάχαρη ανά μερίδα, είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες και φορτωμένο με θρεπτικά συστατικά.

Εφόσον ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού ή του διαιτολόγου σας, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των μερίδων, μπορείτε να απολαύσετε το καρπούζι ως μία πολύ καλή επιλογή φρούτου.

Το καρπούζι δεν έχει καθόλου λίπος ή χοληστερόλη και είναι μεγάλη πηγή θρεπτικών ουσιών που είναι εξαιρετικά ευεργετικές για την υγεία των διαβητικών. Αυτές περιλαμβάνουν τις βιταμίνες Α, Β6, C και κάλιο. Υπάρχουν επίσης φυτικές ίνες στο καρπούζι που είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος και τον έλεγχο της χοληστερόλης. Το καρπούζι περιέχει επίσης λυκοπένιο που βρίσκεται σε μερικές μόνο κόκκινες τροφές και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου.

Διαβήτης και Διατροφή

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι διαβητικοί διστάζουν όταν πρόκειται να καταναλώσουν φρούτα γιατί δεν είναι σίγουροι πώς θα επηρεάσουν το σάκχαρό τους. Ομως, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία μπορεί ένας διαβητικός να φάει φρούτα, συμπεριλαμβανομένου του καρπουζιού. Πρέπει απλά να μετρά τους υδατάνθρακες που καταναλώνει, στον καθημερινό διατροφικό του σχεδιασμό. Πρέπει λοιπόν να ενθαρρύνονται οι διαβητικοί να καταναλώνουν καρπούζι, καθώς τα φυσικά σάκχαρα στα φρούτα όπως το καρπούζι έρχονται συσκευασμένα με τόσες άλλες ενώσεις που βελτιώνουν την υγεία.

Βοηθά σε θέματα υπέρτασης

Μια μικρή μελέτη σχετικά με συμπληρώματα καρπουζιού που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Αmerican Journal of Hypertension, απέδειξε ότι ένα εκχύλισμα από καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση και την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ανέφεραν ότι το καρπούζι είναι πλούσιο σε L-κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά να χτιστεί ένα άλλο αμινοξύ, η L-αργινίνη. Είναι το αμινοξύ που βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας των αρτηριών και μπορεί να βελτιώσει τη ροή του αίματος. Παρά το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν μια μικρή ποσότητα, εν τούτοις παρουσιάστηκε βελτίωση στους αριθμούς της αρτηριακής τους πίεσης, η οποία μην ξεχνάμε ότι είναι σημαντική σε ό,τι αφορά το διαβήτη. Επίσης, η περιεκτικότητά του σε κάλιο είναι μια επιπρόσθετη βοήθεια σε ό,τι αφορά τη μείωση της υπέρτασης και ένα φλιτζάνι καρπούζι περιέχει 170mg καλίου. Το κάλιο, ως γνωστόν, εξισορροπεί το νάτριο, επομένως η κατανάλωση τροφών που περιέχουν κάλιο βοηθούν στην άμβλυνση των επιδράσεων του νατρίου στην αρτηριακή πίεση.

Αποτελεσματικό και για τη γνωστική λειτουργία

Οι διαβητικοί διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που οφείλεται στο οξειδωτικό στρες, καθώς υπάρχει στην ασθένεια υψηλό δυναμικό για βλάβη των νεύρων. Μια μελέτη του 2008 έδειξε πως το καρπούζι αποτελεί για τους διαβητικούς «καλό οιωνό». Ινδοί ερευνητές δήλωσαν πως μια χρόνια θεραπεία με λυκοπένιο μπορεί να αποδυναμώσει σημαντικά το γνωστικό έλλειμμα σε διαβητικούς.

Πόση είναι όμως η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καρπουζιού για να απολαύσουν όλα τα οφέλη του οι διαβητικοί; Μία μερίδα φρούτων περιέχει 15 γραμμάρια υδατανθράκων και σε ό,τι αφορά το καρπούζι αυτή η μερίδα αντιστοιχεί σε 190 γρ. καρπούζι ή αλλιώς 1 ½ φλιτζάνι καρπούζι κομμένο σε κύβους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει