Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία των φαρμάκων κατά του καρκίνου

Μετά από πολλά χρόνια ερευνών και παράκαμψη δυσκολιών οι ερευνητές κατάφεραν με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας να κάνουν ασφαλέστερη και ισχυρότερη την αντικαρκινική θεραπεία.

Ο παράγοντας νέκρωσης όγκων άλφα (TNF-α), είναι ένα ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιο για τον έλεγχο του καρκίνου. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει με πολλές ισχυρές θεραπείες του καρκίνου, η χρήση του TNF-άλφα ως αντικαρκινική θεραπεία ήταν σοβαρά περιορισμένη. «Ηταν τόσο τοξική που προκάλεσε το θάνατο και οι ερευνητές σταμάτησαν», εξηγεί ο Scott McNeil, διευθυντής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας στο Frederick National Laboratory for Cancer Research.

Αυτό συνέβη, πίσω, στη δεκαετία του 1990. Σήμερα, ο TNF-άλφα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς γίνεται η ασφαλής και αποτελεσματική η παροχή τοξικών ουσιών στα κύτταρα του καρκίνου με τη χρήση της νανοτεχνολογίας.

Το εργαστήριο του McNeil, μέρος των ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενων κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, που λειτουργούν από την SAIC-Frederick για το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, συνεργάστηκε με μια φαρμακευτική εταιρεία για να αναδιατυπώσει το TNF-α σε σύζευξη με χρυσά νανοσωματίδια. Χρησιμοποιώντας την ενισχυμένη με την νανοτεχνολογία πρωτεΐνη, φαίνεται ότι είναι δυνατόν να εισχωρήσει στον οργανισμό με ασφάλεια έως και τρεις φορές η ποσότητα που ήταν θανατηφόρα στις προηγούμενες εκδόσεις. Το τροποποιημένο φάρμακο έχει περάσει από μια φάση πρώτης κλινικής δοκιμής και εισέρχεται στη φάση 2.

Για τους ερευνητές στο εργαστήριο του McNeil, καθώς και για άλλους επιστήμονες που χρησιμοποιούν τη νανοτεχνολογία για την παράδοση των φαρμάκων, ιστορίες όπως αυτή είναι όλο και πιο συχνές. Οι ερευνητές ψάχνουν για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των πιθανών φαρμάκων νανοτεχνολογίας για τον καρκίνο με τη διερεύνηση τρόπων για να μειώσουν τις παρενέργειες και να κάνουν θεραπείες που θα χτυπούν τους στόχους τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Αυτό μπορεί να σημαίνει τη χρήση της νανοτεχνολογίας για να αναδιατυπώνουν τα φάρμακα που μπορεί να είχαν αποτύχει σε προηγούμενες κλινικές δοκιμές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, με την προσάρτηση των νανοσωματιδίων σε ένα υπάρχον φάρμακο, οι ερευνητές μπορούν όχι μόνο να είναι σε θέση να μειώνουν την τοξικότητά του, αλλά επίσης να δουν σημαντικά κέρδη ως προς το προσδόκιμο ζωής για τους ασθενείς.

Πολλά φάρμακα του καρκίνου έχουν εγκριθεί με βάση το πόσο καιρό θα καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου. Μερικά φάρμακα στην αγορά «βελτιώνουν μόνο το προσδόκιμο ζωής ίσως για πέντε εβδομάδες», λέει ο McNeil που βλέπει την νανοϊατρική ως ένα δυναμικό παράγοντα που αλλάζει το παιχνίδι για τα φάρμακα κατά του καρκίνου στο μέλλον.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει