Νέες συστάσεις του ΠΟΥ για τη χρήση μάσκας

Πάντα χρήση μάσκας στα καταστήματα, στους χώρους εργασίας και στα σχολεία εφόσον δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός, συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε όσους ζουν σε περιοχές όπου εξαπλώνεται η Covid-19.

Ο ΠΟΥ επικαιροποίησε την 1η Δεκεμβρίου τις συστάσεις που είχε εκδώσει τον περασμένο Ιούνιο σε ό,τι αφορά τη χρήση μάσκας από τους πολίτες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αλλά και σε ό,τι αφορά τη χρήση της από τους επαγγελματίες υγείας.

Αν δεν μπορούν να τηρήσουν φυσική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου, οι άνθρωποι στους εσωτερικούς χώρους, περιλαμβανομένων των παιδιών, των μαθητών και των φοιτητών ηλικίας 12 ετών και άνω, θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκα ακόμη κι αν οι χώροι έχουν καλό αερισμό, ανέφερε ο οργανισμός, αυστηροποιώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες του.

Σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους, κρίνεται απαραίτητη η χρήση μάσκας:

1) όπου δεν μπορεί να διατηρηθεί φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου.
2) τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από την COVID-19 (άτομα ≥ 60 ετών και άτομα με υποκείμενες καταστάσεις όπως καρδιαγγειακή νόσος ή σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια ασθένεια των πνευμόνων, καρκίνος, εγκεφαλοαγγειακή νόσος ή ανοσοκαταστολή) πρέπει να φορούν ιατρικές μάσκες σε οποιοδήποτε περιβάλλον όπου η φυσική απόσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις δήλωσε πως οι συστάσεις αυτές είναι μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν επέλθει στις κατευθυντήριες οδηγίες του για τη χρήση μάσκας, αναθεωρώντας τις προηγούμενες συστάσεις του οργανισμού που είχαν εκδοθεί τον Ιούνιο.

«Σε εσωτερικούς χώρους, εκτός εάν ο εξαερισμός έχει αποτιμηθεί ότι είναι επαρκής, ο ΠΟΥ συνιστά το ευρύτερο κοινό να φορά μη ιατρική μάσκα, ανεξάρτητα αν μπορεί να τηρηθεί η φυσική απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου», ανέφερε.

Συνέστησε επίσης «καθολική χρήση μάσκας» σε όλα τα υγειονομικά ιδρύματα, περιλαμβανομένων κοινόχρηστων χώρων όπως οι καφετέριες και τα δωμάτια του προσωπικού.

Εξάλλου, οι υγειονομικοί μπορούν να φορούν μάσκες N95, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, όταν φροντίζουν ασθενείς με κοροναϊό.

Επίσης, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ στις επικαιροποιημένες συστάσεις του, οι συστηματικές αναφορές δείχνουν πως η χρήση των μασκών Ν95 σε σύγκριση με τις απλές ιατρικές μάσκες, δεν σχετίζεται με στατιστικά σημαντικές διαφορές σε ό,τι αφορά την προστασία των υγειονομικών που έχουν να φροντίσουν αναπνευστική ασθένεια όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα, ωστόσο η χρήση μασκών Ν95 είναι απαραίτητη στη διάρκεια ιατρικών πράξεων που παράγουν αερολύματα (π.χ. στην περίπτωση των οδοντιάτρων ή των ωτορινολαρυγγολόγων).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει