Νέο αποτελεσματικό τεστ για τον καρκίνο του μαστού

Ενα νέο τεστ που εντοπίζει επτά τάξεις του καρκίνου του μαστού θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, βοηθώντας την αύξηση των ποσοστών επιβίωσης, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Τα ευρήματα της μελέτης ερευνητών από το Νότιγχαμ, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό  British Journal of Cancer.

Μέχρι τώρα υπάρχουν δύο βιοδείκτες για τους όγκους του μαστού. Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές αποκάλυψαν πως ο καρκίνος του μαστού μπορεί να διαιρεθεί σε 10 διαφορετικές μορφές της νόσου με βάση τη γενετική σύνθεση.

Ωστόσο, αυτές μπορούν να ανιχνευθούν με τη χρήση λεπτομερών γενετικών χαρακτηριστικών, που είναι δαπανηρά και μη πρακτικά για τις περισσότερες ασθενείς.

Κάθε τύπος καρκίνου έχει διαφορετική επίδραση στα ποσοστά επιβίωσης.

Τώρα, μια ομάδα με επικεφαλής τον Andy Green του Πανεπιστημίου του Nottingham έχει αναπτύξει μια μέθοδο με την οποία μπορεί να ελέγξει 10 «πρωτεΐνες-κλειδιά» που προσδιορίζουν επτά διαφορετικά βιολογικά είδη καρκίνου του μαστού.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες εξέτασαν την «υπογραφή» της κάθε τάξης του καρκίνου σε 1.073 δείγματα όγκων από μια τράπεζα ιστών και διαπίστωσαν πως το 93% μπορεί να τοποθετηθεί πολύ καλά σε μία από τις επτά κατηγορίες, ενώ το υπόλοιπο 7% ήταν πιο δύσκολο να προσδιοριστεί.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι οι επτά κατηγορίες ορίζονται βάσει διαφορετικών συνδυασμών 10 πρωτεϊνών που υπάρχουν στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού.

«Οι βελτιώσεις στη φροντίδα και την τελική έκβαση των ασθενών με καρκίνο του μαστού θα περιλαμβάνoυν την καλύτερη στόχευση σε αποτελεσματικές θεραπείες. Εξίσου σημαντική είναι η βελτίωση παράλληλων στρατηγικών που θα βοηθήσουν να αποφευχθεί η άσκοπη ή ακατάλληλη θεραπεία και οι παρενέργειές της», επισημαίνει ο Green.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει