Νύχι της γάτας: Το υπερ-βότανο με τις αντικαρκινικές ιδιότητες

Το νύχι της γάτας (Uncaria tomentosa) είναι ένα αναρριχητικό φυτό που βρίσκει κανείς στα τροπικά δάση του Περού και της Βραζιλίας και λέγεται έτσι επειδή τα αγκάθια του έχουν το σχήμα του νυχιού της γάτας.

Εχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική της Νότιας Αμερικής για πολλά χρόνια για τη θεραπεία λοιμώξεων, αρθρίτιδας και γαστρεντερικών διαταραχών.

Σχετικά πρόσφατα έχει αρχίσει να γίνεται αντικείμενο σοβαρής επιστημονικής μελέτης, με τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών που διεξήχθησαν στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, υποδεικνύοντας ότι το συγκεκριμένο βότανο πραγματικά μειώνει τη φλεγμονή, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, σκοτώνει τους ιούς και βοηθά στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις. Το νύχι της γάτας μπορεί, επίσης, να αποδειχθεί μια μέρα αποτελεσματική θεραπεία του HIV/AIDS και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Το νύχι της γάτας είναι ένα δοκιμασμένο αντιφλεγμονώδες. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι διεγείρει τα λευκά αιμοσφαίρια να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις, ενώ μία ιταλική μελέτη έδειξε ότι το νύχι της γάτας μείωσε ουσιαστικά την ικανότητα δύο ιών να προκαλέσουν μόλυνση. Το νύχι της γάτας αντλεί τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ικανότητές του από τα πολλά φυτοχημικά που περιέχει, τα οποία δρουν θεραπευτικά στο σώμα. Οι γλυκοζίτες κουινοβικού οξέος δροσίζουν την φλεγμονή και τα αλκαλοειδή οξυινδόλια και οι προανθοκυανιδίνες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το νύχι της γάτας περιέχει, επίσης, στερόλες, οι οποίες είναι χημικές ενώσεις που δρουν σαν στεροειδή στο σώμα, ενώ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αρθρίτιδας. Σε μελέτες που έγιναν σε ζώα που πήραν το νύχι της γάτας διαπιστώθηκε ότι το βότανο μείωσε το πρήξιμο κατά περίπου 50%.

Το νύχι της γάτας μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του εντερικού σωλήνα και να ανεφοδιάσει με φιλικά βακτήρια το έντερο, τα οποία είναι χρήσιμα σε όσους πάσχουν από γαστρεντερικές διαταραχές, ιδίως από αυτές που προκαλούνται από φλεγμονή.

Μια μελέτη που διεξήχθη στο κολέγιο Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής στη Σαγκάη, βρέθηκε πως το νύχι της γάτας βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης και βοήθησε στην αναστολή του σχηματισμού αρτηριακής πλάκας και θρόμβων του αίματος που προκαλούν τα περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μερικές από τις πιθανές χρήσεις του νυχιού της γάτας είναι στη θεραπεία των καρκινικών όγκων. Μελέτες πάνω στον καρκίνο βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία πως το νύχι της γάτας μπορεί να βοηθήσει σε θεραπεία ασθενών με καρκίνο, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας.

Παράλληλα, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του νυχιού της γάτας σε συνδυασμό με την ενίσχυση που προσφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία.

Το νύχι της γάτας είναι διαθέσιμο σε μορφή κάψουλας ή σε μορφή βάμματος. Στην Αυστραλία και τη Γερμανία πωλείται μόνο με ιατρική συνταγή. Αν και δεν υπάρχουν αναφορές τοξικής υπερδοσολογίας, σε άτομα που παίρνουν το νύχι της γάτας, αυτό το φάρμακο είναι σχετικά νέο στην επιστημονική μελέτη και δεν είναι ακόμα γνωστό πώς αλληλεπιδρά με άλλα βότανα ή συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Οι άνθρωποι που παίρνουν ινσουλίνη για το διαβήτη, οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν δεν πρέπει να παίρνουν αυτό το βότανο. Επίσης, κάθε άνθρωπος που έχει μια σοβαρή ιατρική κατάσταση, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν γιατρό πριν πάρει αυτό ή οποιοδήποτε άλλο φυτικό συμπλήρωμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει