Νότια Αφρική: Δωρεάν προφυλακτικά σε φοιτητές για την αντιμετώπιση του HIV

Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής πρόκειται να διανείμει δωρεάν χρωματιστά και αρωματισμένα προφυλακτικά στους φοιτητές για να δώσει τέλος στην «κόπωση του προφυλακτικού».

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Aaron Motsoaledi, που επισήμανε ως λόγο το γεγονός ότι μια έρευνα έδειξε πως η χρήση του προφυλακτικού παρουσιάζει πτώση στη Νότιο Αφρική.

Η μείωση της χρήσης μπορεί να έγινε επειδή «το συμβατικά προφυλακτικά δεν είναι αρκετά… cool», όπως είπε.

Η Νότιος Αφρική, μια χώρα με πληθυσμό 50 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει περίπου 6,4 εκατομμύρια οροθετικούς, περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Η έρευνα από το Συμβούλιο Ερευνας Ανθρωπιστικών Επιστημών (HSRC) της χώρας έδειξε πως το ποσοστό των ατόμων με HIV αυξήθηκε από 10,6% το 2008 σε 12,2% το 2012.

Αυτό συνέβη λόγω των συνδυασμένων επιπτώσεων των νέων μολύνσεων και του επιτυχούς Προγράμματος Αντιρετροϊκής Θεραπείας (ART), όπως αναφέρει η έκθεση του HSRC. Δηλαδή, πολλοί από εκείνους που είχαν μολυνθεί ζουν περισσότερα χρόνια επειδή τους παρέχεται φροντίδα σε κλινικές που είχε αρνηθεί η προηγούμενη κατάσταση και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα νέα άτομα που μολύνονται ανέβασε το ποσοστό των οροθετικών στη χώρα.

Περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι μετέχουν τώρα στο πρόγραμμα ART, όμως οι φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει πως οι τοπικές κλινικές αρχίζουν σταδιακά να ξεμένουν από φάρμακα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

Η τελευταία μελέτη δείχνει ότι η χρήση προφυλακτικού είχε μειωθεί, ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 ετών. Η έρευνα του 2008 έδειξε ότι το 85% των ανδρών και το 66% των γυναικών που χρησιμοποιούσαν προφυλακτικά, έπεσε στο 67% και το 50% αντίστοιχα το 2012.

«Η αύξηση ορισμένων επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών είναι απογοητευτική και αυτό εξηγεί γιατί υπάρχουν τόσο πολλές νέες μολύνσεις», τονίζει ο Leickness Simbayi, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη.

Περίπου τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θεωρούν πως είχαν χαμηλό κίνδυνο από τον ιό HIV, παρόλο που το 10% απ’ αυτούς είχε ήδη μολυνθεί.

«Πρέπει να εμφυσήσουμε τον ενθουσιασμό στην εκστρατεία υπέρ της χρησιμοποίησης προφυλακτικού και είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε να διανέμουμε τα νέα χρωματιστά προφυλακτικά, τα οποία έχουν διάφορες γεύσεις. Τα προφυλακτικά θα διανεμηθούν δωρεάν σε πανεπιστήμια και κολέγια της Νοτίου Αφρικής», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει