Ο καφές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος

Οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο καφέ -με ή χωρίς καφεΐνη- κινδυνεύουν λιγότερο από καρκίνο του ήπατος, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Για όσους πίνουν δύο καφέδες τη μέρα, ο κίνδυνος ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, της πιο συχνής μορφής καρκίνου του ήπατος, είναι μειωμένος κατά 35% κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ. Οσοι πίνουν ένα καφέ τη μέρα, έχουν 20% μικρότερο κίνδυνο, ενώ για όσους πίνουν πέντε καφέδες, ο κίνδυνος μειώνεται περίπου στο μισό (50%).

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σαουθάμπτον και του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρα Ολιβερ Κένεντι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ Open, σύμφωνα με τη «Guardian», αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) στοιχεία από 26 έρευνες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 2,25 εκατομμύρια άτομα.

coffee1

Διαπιστώθηκε ότι στην περίπτωση του καφέ χωρίς καφεΐνη, η μείωση του κινδύνου είναι μικρότερη και λιγότερο σίγουρη.

«Ο καφές πιστεύεται ευρέως ότι έχει διάφορα οφέλη για την υγεία και αυτά τα τελευταία ευρήματα δείχνουν σημαντική μείωση κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Oμως, δεν συνιστούμε στον καθένα να αρχίσει να πίνει πέντε καφέδες τη μέρα, καθώς χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις από την μεγάλη κατανάλωση καφέ, ενώ ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι θα πρέπει να αποφεύγεται ιδίως από μερικές ομάδες όπως οι έγκυες», δήλωσε ο Κένεντι.

«Ο καφές έχει αναφερθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από πολλές αιτίες. Η έρευνά μας προσθέτει νέα δεδομένα ότι η κατανάλωση καφέ με μέτρο μπορεί να είναι ένα θαυμάσιο φυσικό φάρμακο», δήλωσε ο καθηγητής Πίτερ Χέιζ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.