Ο κοροναϊός δεν ανιχνεύεται στο σπέρμα – Δεν βρέθηκε μετάδοση με τη σεξουαλική επαφή

Δεν ανιχνεύεται στο σπέρμα ο κοροναϊός στη διάρκεια της οξείας ή της κατοπινής φάσης της νόσου Covid-19, σύμφωνα με νέα μικρή έρευνα Αμερικανών επιστημόνων και ερευνητών της Cryos International Sperm & Egg Bank, διεθνούς τράπεζας σπέρματος και ωαρίων με έδρα τη Δανία.

Οι ερευνητές διερεύνησαν κατά πόσον το ανθρώπινο σπέρμα μπορεί να περιέχει τον ιό SARS-CoV-2 και συνεπώς να μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης, διαφάνηκε πως η μόλυνση δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σπέρματος, κάτι που καθησυχάζει όσους υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό για θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «Journal of Assisted Reproduction and Genetics», εξέτασε δείγματα σπερματικού υγρού 18 ανδρών με μέση ηλικία 32 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί θετικοί στη Covid-19, με καθόλου έως μέτρια συμπτώματα και χωρίς ανάγκη νοσηλείας. Η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε με μοριακή εξέταση PCR του σπερματικού υγρού. Ο μέσος χρόνος ανάμεσα στην πρώτη θετική διάγνωση και στην ανάλυση του δείγματος ήταν έξι μέρες.

«Διαπιστώσαμε με ευχαρίστηση ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης που να συνδέεται με το σπέρμα των ανδρών που έλαβαν μέρος στην μελέτη, αποτέλεσμα σίγουρα καθησυχαστικό για εμάς, ως η μεγαλύτερη διεθνής τράπεζα σπέρματος, για τις κλινικές που συνεργαζόμαστε και ιδιαίτερα για τους ασθενείς μας», δήλωσε η ερευνήτρια Saghar Kasiri, διευθύντρια ευρωπαϊκών επιχειρήσεων της Cryos στην Κύπρο.

Στην αρχή της πανδημίας Covid-19, οι θεραπείες γονιμότητας αναστάλθηκαν σε όλο τον κόσμο για προληπτικούς λόγους. «Όλοι ανέμεναν με ανυπομονησία περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτόν το νέο ιό», δήλωσε η Kasiri. «Η γνώση ότι δεν υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 στο σπέρμα που χρησιμοποιείται για θεραπείες γονιμότητας, είναι καθησυχαστική».

Υπό διερεύνηση βρίσκονται οι τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού στην ποιότητα του σπέρματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει