Οφέλη από τη δίαιτα με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου

Οι πιο γνωστές τροφές που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, δεν είναι άλλες από αυτές που φανταζόμαστε. Δηλαδή τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά.

Αυτές οι τροφές χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν στο σώμα και να μετατραπούν σε γλυκόζη. Το αποτέλεσμα είναι το επίπεδο της γλυκόζης ενός ανθρώπου να αυξάνεται σε μέτριο βαθμό μετά την κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο και το επίπεδό της να παραμένει ίδιο και σταθερό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό κρατά το επίπεδο ενέργειας του σώματος ισορροπημένο. Υπάρχουν, επίσης και άλλα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση μιας δίαιτας τροφών χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου.

Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου

Είναι κοινή γνώση ότι τα καρκινικά κύτταρα τρέφονται με ζάχαρη. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία έδειξε ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων δημητριακών και λευκού ψωμιού για πρωινό αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Μια δίαιτα με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου ουσιαστικά μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου.

Βοηθά την καρδιά

Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης στο αίμα σας. Μπορούν επίσης να ελέγχουν και να μειώσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι που τρώνε με συνέπεια αυτό το είδος των τροφίμων είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο. Αυτά τα τρόφιμα βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν και να διατηρήσουν το σωστό βάρος, το οποίο επίσης βοηθά την καρδιά.

Βοηθά τον έλεγχο του διαβήτη

Επειδή τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο δεν μετατρέπονται σε ζάχαρη τόσο γρήγορα όσο άλλα είδη τροφίμων, είναι σε θέση να κρατήσουν το σάκχαρο στο αίμα υπό έλεγχο και επιτρέπουν στο σώμα να ανταποκριθεί στη ζήτηση για ινσουλίνη. Οι ακραίες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποφεύγονται με αυτό το είδος της διατροφής. Οι άνθρωποι που τρώνε τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου είναι λιγότερο πιθανό να πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Μια διατροφή με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου βοηθά στην αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης, καθώς επίσης και στη διατήρηση της εν λόγω παραγωγής.

Βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας

Τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο διασπώνται σε γλυκόζη σε ένα πιο σταθερό ρυθμό, έτσι ώστε να συμβάλλουν στη διατήρηση του ενεργειακού εφοδιασμού του οργανισμού. Αυτό γίνεται με τη διατήρηση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα σε ένα στάνταρντ επίπεδο για μια μεγαλύτερη χρονική περίοδο. Το επίπεδο δεν πέφτει γρήγορα λόγω μιας ξαφνικής απελευθέρωσης της ινσουλίνης.

Βοηθά στην απώλεια και τον έλεγχο του βάρους

Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο χορταίνουν τον άνθρωπο πιο γρήγορα και τον κρατούν πλήρη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι ένα άτομο που ακολουθεί αυτό το είδος διατροφής να τρώει γενικότερα λιγότερο φαγητό από κάποιον άλλο που δεν τρώει τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό. Τρώγοντας λιγότερες θερμίδες αποτρέπεται η υπερκατανάλωση τροφής και μπορεί κανείς να διαχειριστεί καλύτερα το βάρος του.

Βοηθά στην αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Περίπου 5% του συνόλου των γυναικών παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από το σύνδρομο ενδοκρινικής διαταραχής πολυκυστικών ωοθηκών. Είναι η κύρια αιτία της στειρότητας και είναι πιο κοινή μεταξύ των γυναικών στην αναπαραγωγική τους ηλικία. Αυτή η διαταραχή συνδέεται στενά με τον διαβήτη, την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη και οι γιατροί έχουν βρει ότι μια δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου βοηθά να κρατηθεί το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών υπό έλεγχο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει