Οχι πια φουσκάλες! Τα «πρέπει»-«δεν πρέπει» για αποφυγή του πόνου

Χάρη στα μοδάτα σανδάλια με τις λωρίδες και τα ιδρωμένα δάχτυλα των ποδιών οι φουσκάλες μπορεί να εξελιχθούν σε… αχώριστες συντρόφους των ποδιών σας στις καλοκαιρινές διακοπές.

Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε και τι δεν πρέπει να κάνετε για να επιβιώσετε για μία μακρά περίοδο χωρίς πόνους στα πόδια.

ΠΡΕΠΕΙ… να κατανοήσετε κατ’ αρχήν γιατί οι φουσκάλες έχουν τόσο μεγάλο… σουξέ! Οι δύο σημαντικοί παράγοντες για τη δημιουργία φουσκάλας δεν είναι άλλοι από τον ιδρώτα και την πίεση. Αυτοί οι δύο παράγοντες μαζί μπορεί με την τριβή να προκαλέσουν διαχωρισμό της επιδερμίδας (εξωτερικό στρώμα του δέρματος) από τα χαμηλότερα στρώματα του δέρματος. Οταν συμβαίνει αυτό ένα κενό σχηματίζεται μεταξύ αυτών των στρωμάτων και το σώμα αντιδρά γεμίζοντας το κενό με υγρό. Μια… ωραιότατη φουσκάλα έχει μόλις σχηματιστεί…

ΠΡΕΠΕΙ… να καταπολεμήσετε την υγρασία κατά μέτωπον! Εάν τα πόδια σας ιδρώνουν εύκολα και κολλάνε με την υγρασία θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ειδική πούδρα για να τα κρατήσετε στεγνά. Θα πρέπει επίσης, όταν φοράτε sneakers να μην φοράτε τις κάλτσες που συνηθίζετε να φοράτε στο γυμναστήριο, γιατί οι κάλτσες αυτές είναι βαμβακερές, επομένως απορροφούν τον ιδρώτα και το πόδι σας θα μείνει υγρό όλη την ημέρα, Αντ’ αυτού επενδύστε στις ειδικές κάλτσες που είναι σχεδιασμένες για να κρατάνε τα πόδια στεγνά.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ… να υποφέρετε για την ομορφιά. Οταν πρόκειται για παπούτσια αποφύγετε τα συνθετικά και τα νάιλον υφάσματα που τρίβονται άβολα στα πόδια σας. Ψάξτε για παπούτσια κατασκευασμένα από φυσικό υλικό όπως το δέρμα, που αφήνει το πόδι να αναπνέει. Δεδομένου ότι τα πόδια έχουν την τάση να διογκώνονται με τη ζέστη, προσπαθήστε να φοράτε όσο τον δυνατόν περισσότερο ανοιχτά παπούτσια. Μπορεί αυτά τα μικροσκοπικά φλατ να φαίνονται ιδιαίτερα χαριτωμένα, αλλά τα ερεθισμένα κόκκινα πόδια σας δεν είναι εξίσου όμορφα.

ΠΡΕΠΕΙ… να τοποθετήσετε μικρούς επιδέσμους ανάμεσα στο γυμνό σας δέρμα και τα παπούτσια σας. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από επιθέματα, επιδέσμους, ή σιλικόνες στην αγορά που μπορούν να μειώσουν την τριβή στις περιοχές του ποδιού σας που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο τρίψιμο με το παπούτσι σας.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ… να το παρακάνετε με τις σαγιονάρες. Ναι, είναι ιδανικές για το καλοκαίρι, αλλά σε όλα τα πράγματα χρειάζεται μέτρο. Μπορεί να αποτελούν το χρυσό στάνταρντ των διακοπών, αλλά δεν είναι για να τις φοράτε όλη την ημέρα. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, δεν δείχνουν να το αντιλαμβάνονται αυτό. Φορέστε τις σαγιονάρες για μια γρήγορη βόλτα στο μανάβικο ή στο περίπτερο. Αλλά όχι για πολύωρο περπάτημα στην πόλη. Οι σαγιονάρες δεν είναι για κάθε περίσταση γι’ αυτό φορέστε τις με προσοχή.

ΠΡΕΠΕΙ… να αποφύγετε το σπάσιμο της φουσκάλας. Για μια μικρή φουσκάλα το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να την αφήσετε να θεραπευτεί φυσικά. Αν δεν σάς ενοχλεί, απλά καλύψτε την με έναν αυτοκόλλητο επίδεσμο και αφήστε το σώμα σας να κάνει αυτό που πρέπει.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ… να διστάζετε να σπάσετε μια μεγαλύτερη φουσκάλα. Αρκεί να λάβετε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα. Αν μια φουσκάλα είναι διογκωμένη και σας κάνει να αισθάνεστε ιδιαίτερα άβολα δεν είναι κακό να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Απλά προηγουμένως αποστειρώστε με betadine μια μικρή παραμάνα και τρυπήστε τη φουσκάλα για να στραγγίξετε το υγρό. Στη συνέχεια, ταμπονάρετε με αντισηπτικό και βαμβάκι γύρω από την περιοχή. Αλλάζετε καθημερινά επιδέσμους μέχρι να επουλωθεί το δέρμα.

ΠΡΕΠΕΙ… να καλέσετε το γιατρό σας, εάν η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει. Ενώ μια φουσκάλα μοιάζει – και τις περισσότερες φορές είναι… – ακίνδυνη, η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί γρήγορα, αν μολυνθεί. Εάν η φουσκάλα σας πάλλεται, πρήζεται και γεμίζει με πύον, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει