Οι γιατροί είπαν «όχι» στο ΠΕΔΥ και προτίμησαν το ιατρείο τους

Ενα στους δύο γιατρούς του ΕΟΠΥΥ γύρισε την πλάτη στο νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προτίμησε να διατηρήσει το ιδιωτικό του ιατρείο, όπως δείχνουν τα χαμηλά ποσοστά δηλώσεων συμμετοχής στο νέο φορέα.

Ενώ το διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό που δήλωσε συμμετοχή στο ΠΕΔΥ ξεπέρασε το 90%, στους γιατρούς το ποσοστό αυτό λίγο πριν λήξει η προθεσμία δεν ξεπερνούσε το 46,4%. Και χωρίς τα νούμερα αυτά να είναι τα οριστικά, δείχνουν ωστόσο την τάση που επικρατούσε, καθώς για τους περισσότερους γιατρούς που κλήθηκαν να αποφασίσουν η πλάστιγγα έγειρε προς το προσωπικό τους ιατρείο.

Υπάρχουν, μάλιστα, περιοχές που δεν υπέβαλε αίτηση κανένας γιατρός, όπως συνέβη στη Σάμο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Αδωνι Γεωργιάδη που έκανε λόγο για «μεταξύ τους συνεννόηση».

Την ίδια ώρα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διερωτάται πώς είναι δυνατόν να ξεκινήσει με αυτό το δυναμικό η περίθαλψη στο ΠΕΔΥ και κατηγορεί για μια ακόμα φορά το υπουργείο πως προχώρησε σε αλλαγές με προχειρότητα και βιασύνη, χωρίς κανένα υπόβαθρο και προδιαγραφές.

Από την πλευρά του το υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη χαμηλή συμμετοχή γιατρών στις μονάδες του ΠΕΔΥ, θα προχωρήσει σε προκήρυξη θέσεων, με στόχο να καλυφθούν από επικουρικούς ή και συμβασιούχους γιατρούς, ούτως ώστε να μπορέσει να ανοίξει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στις 20 Μαρτίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει