Omicron: Η 3η δόση προσφέρει έως και 86% προστασία

Ενθαρρυντικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη μετάλλαξη Omicron φέρνει η έρευνα του Imperial College του Λονδίνου που έδειξε ότι η τρίτη, «αναμνηστική» όπως την αποκαλούμε, δόση, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η αναμνηστική δόση προσφέρει προστασία από 55% έως και 80%, ανάλογα με τον οργανισμό, την ηλικία και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο καθένας.

Σημειώνεται, μάλιστα, πως το ελάχιστο 55% που δίνει προστασία, είναι ένα άκρως ικανοποιητικό ποσοστό για εμβόλιο, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις, για τη μορφή του κοροναϊού πριν τις μεταλλάξεις που παρουσιάστηκαν, έκαναν λόγο για προφύλαξη στο 50%.

Τονίζεται, δε, στην έρευνα, ότι τα ποσοστά από 55%-86% αφορούν κυρίως τη βαριά ασθένεια, κάτι που σημαίνει λιγότερες νοσηλείες, λιγότερες ΜΕΘ, λιγότερους θανάτους.

Εξαιρετικά σημαντικό εύρημα είναι επίσης η διαπίστωση ότι η μετάλλαξη Omicron δεν φαίνεται να εκδηλώνεται με ελαφρύτερα συμπτώματα, όπως τείνει να επικρατήσει ως γενική παραδοχή. Οι ενδείξεις που έχουν οι Βρετανοί επιστήμονες, δεν αποδεικνύουν ηπιότερα συμπτώματα, κάτι που, αν επιβεβαιωθεί και με δεδομένη την υπερμεταδοτικότητα της νέας μετάλλαξης, πολύ σύντομα η ανθρωπότητα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο, ακόμη μεγαλύτερο κύμα της πανδημίας.

«Η μελέτη δεν βρίσκει ενδείξεις ότι η Omicron έχει χαμηλότερη βαρύτητα από τη Δέλτα, είτε με βάση το ποσοστό των κρουσμάτων που αναφέρουν συμπτώματα είτε με βάση το ποσοστό των περιπτώσεων που αναζητούν νοσοκομειακή περίθαλψη μετά τη μόλυνση», δήλωσε η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Φέργκιουσον ο οποίος συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση.

Η ομάδα του Imperial College συνεχίζει, λέγοντας πως ο βαθμός της σοβαρότητας των κρουσμάτων Omicron παραμένει, ακόμα, ασαφής, προσθέτοντας πως τα δεδομένα για τις νοσηλείες «παραμένουν πολύ περιορισμένα αυτή τη στιγμή».

Σύμφωνα με τα ευρήματα, άτομα που ασθένησαν με Covid έχουν μόλις 19% προστασία απέναντι στο νέο στέλεχος.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό που προκύπτει μετά την εμφάνιση της Omicron, είναι αν και κατά πόσο τα εμβόλια που διαθέτουμε, καλύπτουν τη βαριά ασθένεια. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα εμβόλια που διαθέτουμε δεν είναι σχεδιασμένα για τη μετάλλαξη Omicron. Για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η τρίτη δόση.

Στην ουσία, τα εμβόλια «διδάσκουν» τον οργανισμό μας πώς να αντιμετωπίζει τον κοροναϊό. Οι δύο δόσεις για τη μετάλλαξη δεν είναι αρκετές. Η τρίτη αναμνηστική δόση ενισχύει σημαντικά την «εκπαίδευση» και θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Σύμφωνα με μελέτες, με τις δύο δόσεις η άμυνα απέναντι στην Omicron είναι από 20 έως 40 φορές μειωμένη. Με την τρίτη δόση, η προστασία αυξάνεται ακόμη και στο 86%, ποσοστό που είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό, αν και μειωμένο σε σχέση με την κάλυψη έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία έφτανε στο 97%.

Ένας από τους βασικούς ερευνητές, ο καθηγητής Azra Ghani, είπε: «Μια αβεβαιότητα που παραμένει είναι πόσο σοβαρή είναι η ασθένεια που προκαλείται από την παραλλαγή Omicron, σε σύγκριση με την ασθένεια που προκαλείται από προηγούμενες παραλλαγές. Αν και μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να γίνει πλήρως κατανοητό αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή σχέδια τώρα για να μετριάσουν τυχόν πιθανές επιπτώσεις. Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν τη σημασία της χορήγησης αναμνηστικών δόσεων ως μέρος της ευρύτερης ανταπόκρισης στη δημόσια υγεία».

Ο δρ Κλάιβ Ντιξ, πρώην πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα σε αυτές τις μοντελοποιημένες εκτιμήσεις και μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον αντίκτυπο των ενισχυτών έναντι της Omicron όταν έχουμε άλλον έναν μήνα πραγματικών δεδομένων για νοσηλεία, αριθμούς ΜΕΘ και θανάτους.

«Παραμένει το γεγονός ότι χρειαζόμαστε να κάνουμε εμβόλια, τώρα αλλά και στο μέλλον, σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει