Ο,τι πρέπει να γνωρίζετε για την κέτωση

Το φαγητό είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός μας και υπάρχουν τρία βασικά θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα που τροφοδοτούν το σώμα μας με αυτή την ενέργεια. Αυτά είναι οι υδατάνθρακες, το λίπος και οι πρωτεΐνες.

Συνήθως μετά από ένα γεύμα το σώμα διασπά πρώτα τους υδατάνθρακες και στη συνέχεια το λίπος και τις πρωτεΐνες. Η κέτωση είναι μια φυσική μεταβολική κατάσταση που συμβαίνει όταν το σώμα δεν έχει αρκετούς υδατάνθρακες (ή γλυκόζη) για ενέργεια, επομένως καίει λίπος. Καθώς το σώμα διασπά το λίπος, παράγει ένα οξύ που ονομάζεται κετόνες ή κετονικά σώματα, το οποίο γίνεται η κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα και τον εγκέφαλο.

Επειδή η κέτωση κινητοποιεί τον μεταβολισμό και βασίζεται στο λίπος για ενέργεια, το σώμα μπορεί να κάψει λίπος με πιο υψηλό ρυθμό. Πώς μεταφράζεται αυτό; Μπορείτε να φτάσετε στο στόχο απώλειας βάρους νωρίτερα απ’ ό,τι αν δεν είχατε κόψει εντελώς τους υδατάνθρακες.

Εχει διεξαχθεί ουσιαστική έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι φτάνουν σ’ αυτό το σημείο και τι συμβαίνει μεταβολικά. Εχει γίνει πολλή συζήτηση σχετικά με το αν η κέτωση είναι ωφέλιμη ή ενδεχομένως επικίνδυνη για κάποιους ανθρώπους.

Ο μεταβολισμός του οργανισμού λειτουργεί για να εξισορροπήσει τις ενεργειακές ανάγκες του σώματος με τη χρήση αποθηκευμένης ενέργειας από τις τροφές. Μία από τις προτιμώμενες μορφές ενέργειας είναι η γλυκόζη. Σε ανθρώπους που ακολουθούν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων με περιορισμένες πηγές γλυκόζης, το σώμα αρχίζει να καίει λίπος για ενέργεια. Σε αυτή τη διαδικασία τα κετονικά σώματα παράγονται ως υποπροϊόν και εάν το άτομο εξακολουθεί να έχει χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων θα εισέλθει σε κέτωση. Οι άνθρωποι σε αυτήν την κατάσταση συνήθως έχουν ελαφρώς φρουτώδη αναπνοή (η μυρωδιά της κετόνης είναι η μυρωδιά του σάπιου μήλου, ή η μυρωδιά του ξεβαφτικού των νυχιών, το γνωστό ασετόν) και σκούρα ούρα, που είναι ουσιαστικά μια αντανάκλαση των κετονικών σωμάτων που εκφράζονται στην αναπνοή και στα ούρα. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή.

Η μετατροπή του λίπους σε ενέργεια σημαίνει ότι μόλις οι άνθρωποι εισέλθουν σε αυτήν την κατάσταση και τη διατηρήσουν για αρκετές ημέρες, τα αποθέματα λίπους τους αρχίζουν να καίγονται. Σε άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος, αυτό είναι ένα πολύ επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την απώλεια βάρους θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τις επιλογές διατροφής και άσκησης για να αναπτύξουν ένα σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων των μόνιμων αλλαγών στον τρόπο ζωής, που θα είναι αποτελεσματικές για αυτούς.

Η έρευνα πίσω στην ιστορία έχει δείξει πως η κέτωση ήταν πιθανώς μια συνηθισμένη κατάσταση για πολλές πρώιμες ανθρώπινες κοινωνίες. Οι προϊστορικές κοινωνίες όπου οι άνθρωποι κυνηγούσαν για την τροφή τους, ήταν πολύ λογικό να είχαν μια διατροφή πλούσια σε κρέας, αλλά με πολύ λιγότερες πηγές υδατανθράκων από αυτές που υπάρχουν στη σύγχρονη διατροφή. Το σώμα προσαρμόζει την ικανότητα χρήσης λίπους για ενέργεια για κάποιο λόγο, και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι απαραιτήτως επιβλαβής, αν και μεταβολικά μιμείται την πείνα. Οσο οι άνθρωποι λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται και παρακολουθούν την υγεία τους, αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί για την απώλεια βάρους ή για τον έλεγχο της επιληψίας, που είναι δύο από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι άνθρωποι ακολουθούν μια κετογενική διατροφή.

Σε ορισμένους ανθρώπους, ωστόσο, αυτή η κατάσταση μπορεί να μετατραπεί σε κετοξέωση. Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση, καθώς σημαίνει ότι το αίμα καθίσταται όξινο και το άτομο μπορεί να εκτεθεί στον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών. Γενικά, οι άνθρωποι με ιστορικό αλκοολισμού ή διαβήτη διατρέχουν κίνδυνο γι’ αυτήν την πάθηση. Αυτά τα άτομα δεν είναι καλοί υποψήφιοι για τις κετογόνες δίαιτες και πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς για τυχόν σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης της κέτωσης, ώστε να αποφύγουν να αρρωστήσουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει