Παιδιά και ζάχαρη: Τι, πώς, πότε και πόσο;

Τι είναι τα πρόσθετα σάκχαρα; Είναι η ζάχαρη που χρησιμοποιείται ως συστατικό σε μεταποιημένες τροφές, όπως το ψωμί, τα γλυκίσματα, τα αναψυκτικά, οι μαρμελάδες και το παγωτό.

Είναι επίσης και η ζάχαρη που καταναλώνεται χωριστά ή προστίθεται στα τρόφιμα στο τραπέζι. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τη λευκή ζάχαρη, τη μαύρη ζάχαρη, την ακατέργαστη ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, το σιρόπι βύνης, το σιρόπι σφενδάμου, το γλυκαντικό φρουκτόζης, την υγρή φρουκτόζη, το μέλι, τη μελάσα, την άνυδρη δεξτρόζη, την κρυσταλλική δεξτρόζη και τη δεξτρίνη.

Η δυσάρεστη αλήθεια είναι ότι η προσθήκη ζάχαρης σημαίνει κενές θερμίδες (χωρίς θρεπτικά συστατικά πέραν των θερμίδων) που εκθέτουν τα παιδιά στον κίνδυνο της παχυσαρκίας και σε προβλήματα υγείας που μπορούν να εμφανιστούν ήδη από την εφηβεία.

Για να το δούμε στην πράξη, παρακάτω είναι οι μέσοι όροι για αγόρια και κορίτσια:

child1

Το εκπληκτικό είναι ότι οι περισσότερες θερμίδες από πρόσθετα σάκχαρα προέρχονται από τα τρόφιμα παρά από τα ροφήματα. Και τα περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα καταναλώνονται κυρίως στο σπίτι παρά στο σχολείο, από μηχανήματα αυτόματης πώλησης ή στα εστιατόρια.

Τι μπορεί να κάνουν οι γονείς και οι κηδεμόνες για να βγάλουν τη ζάχαρη από τις κουζίνες τους;

Επιδόρπια και γλυκά. Περιορίστε τα μπισκότα, τις καραμέλες και άλλα ψημένα προϊόντα. Αντί γι’ αυτά, δοκιμάστε επιδόρπια με βάση τα φρούτα.

Δημητριακά. Περιορίστε τα ζαχαρούχα δημητριακά. Ψάξτε για δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, τα οποία δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη – ή πρόσθετο αλάτι. Προσθέστε ξηρούς καρπούς, φρούτα ή κανέλα.

Γιαούρτια. Μία μερίδα 220 γραμμαρίων γιαουρτιού περιέχει περίπου 12 γραμμάρια φυσικής ζάχαρης. Πολλά γιαούρτια γεύσεων περιέχουν επίσης μια σημαντική ποσότητα ζάχαρης. Αποφύγετε αυτά τα γιαούρτια και επιλέξτε απλό γιαούρτι το οποίο για να το κάνετε πιο γλυκό μπορείτε να του προσθέσετε παγωμένα μούρα ή άλλα φρούτα.

Ροφήματα: Επιμείνετε στο νερό και στο γάλα. Περιορίστε τους χυμούς, τα αθλητικά αναψυκτικά και γενικά τα αναψυκτικά.

Κοντολογίς: Ελέγξτε τον κατάλογο των συστατικών σε οτιδήποτε είναι συσκευασμένο. Αν δείτε ζάχαρη με οποιοδήποτε όνομα, καλό είναι να κάνετε δεύτερες σκέψεις. Υπάρχει καλύτερη επιλογή; Θα μπορούσατε να το φτιάξετε εσείς οι ίδιοι και να εξαλείψετε ή να μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης;

Αν ναι, μη διστάσετε καθόλου. Για την υγεία του παιδιού σας…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει