Η παιδική κακοποίηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα θυρεοειδούς στις γυναίκες

Ο γυναίκες που υπέστησαν σωματική κακοποίηση κατά την παιδική τους ηλικία έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα θυρεοειδούς, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

«Βρήκαμε μια σημαντική συσχέτιση των διαταραχών του θυρεοειδούς με την κακοποίηση που έχουν υποστεί γυναίκες κατά την παιδική τους ηλικία», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Esme Fuller Thomson, καθηγητής και πρόεδρος της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας, του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

«Αρχικά σκεφτήκαμε πως η σύνδεση θα μπορούσε να εξηγηθεί με παράγοντες, όπως το καθημερινό άγχος, το κάπνισμα, ή το αλκοόλ – χαρακτηριστικά που σχετίζονται τόσο με την παιδική ηλικία όσο και με τις διαταραχές του θυρεοειδούς – αλλά μετά την προσαρμογή των 14 υποθετικών επεξηγηματικών παραγόντων οι γυναίκες που είχαν υποστεί σωματική βία στην παιδική ηλικία είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαταραχές του θυρεοειδούς από τις μη κακοποιημένες συνομηλίκους τους», είπε ο Fuller Thomson.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 13.000 ενήλικες γυναίκες στον Καναδά. Περισσότερες από 1.000 ανέφεραν σωματική κακοποίηση πριν φτάσουν στην ηλικία των 18, περίπου 900 απ’ αυτές δήλωσαν ότι είχαν διαγνωστεί με διαταραχές του θυρεοειδούς.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Aggression, Maltreatment & Trauma.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της παιδικής σωματικής κακοποίησης στο θυρεοειδή μπορεί να οφείλονται στον τρόπο που τα παιδικά τραύματα αλλάζουν τον τρόπο που ένα άτομο αντιδρά στο στρες σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει