Ποιες είναι οι παρενέργειες του ταλκ

Μπορεί το ταλκ να χρησιμοποιείται κατά κόρον ως συστατικό της φροντίδας των μωρών αλλά και ως προϊόν για τη γυναικεία υγιεινή, ωστόσο είναι πολλές οι επιστημονικές φωνές που υποστηρίζουν ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αν και είναι πολλοί οι γιατροί που το θεωρούν «μη ασφαλές», εντούτοις εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως πούδρα για την περιποίηση των μωρών, ενώ το χρησιμοποιούν εξίσου συχνά και οι γυναίκες.

Εισπνοή

Το ταλκ αποτελείται από μικρά σωματίδια που, όταν εισπνέονται, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στους πνεύμονες. Εάν χρησιμοποιείτε το ταλκ για να στεγνώσει το κάτω μέρος του σώματος του μωρού από την υγρασία, το παιδί μπορεί πολύ εύκολα να εισπνεύσει τη σκόνη και να αρρωστήσει. Υπάρχουν μωρά που εκτέθηκαν σε σκόνη ταλκ και έχασαν ακόμα και τη ζωή τους. Οι ενδείξεις ότι το μωρό μπορεί να έχει εισπνεύσει ταλκ, περιλαμβάνουν γρήγορη και κοφτή αναπνοή, μελάνιασμα του δέρματος, βήχα, διάρροια ή έμετο και σπασμούς.

Καρκίνος ωοθηκών

Εκτός από τα μωρά, η χρήση του ταλκ ως προϊόν για τη γυναικεία υγιεινή, μπορεί να θέσει τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο των ωοθηκών. Το ταλκ μπορεί να ταξιδέψει μέσα από το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας και να παραμείνει στις ωοθήκες. Παρά το γεγονός ότι είναι επικίνδυνο, ωστόσο, περίπου μία στις πέντε γυναίκες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το ταλκ για λόγους γυναικείας υγιεινής, προφανώς και εν αγνοία τους. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία σημειώνει ότι ο κίνδυνος από την έκθεση στο ταλκ μειώνεται για μια γυναίκα όταν εκείνη προχωρήσει σε περίδεση σαλπίγγων για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

Καρκίνος του ενδομητρίου

Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε το 2010 με τίτλο «Επιδημιολογία του καρκίνου, βιολογικοί δείκτες και πρόληψη», υπάρχει σχέση μεταξύ της χρήσης του ταλκ και του καρκίνου του ενδομητρίου. Οι γυναίκες που μετά την εμμηνόπαυση χρησιμοποίησαν ταλκ και οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ταλκ σε τακτική βάση είχαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου.

Καρκίνος του πνεύμονα

Eάν κάποιος εργάζεται σε μια δουλειά όπου εισπνέει κανονικά ταλκ, έχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων πνευμόνων ή ανάπτυξης καρκίνου. Για καλλυντική χρήση, ωστόσο, η σχέση εισπνοής ταλκ και καρκίνου του πνεύμονα δεν έχει προς το παρόν καθοριστεί θετικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει