Πέος: Οδηγός… γνωριμίας για ζωή χωρίς προβλήματα

Η υγεία του πέους είναι μία σημαντική παράμετρος για την γενικότερη υγεία των ανδρών και αυτό προχωρά πέρα από την ικανότητά τους να διατηρήσουν μια καλή στύση, να εκσπερματώσουν και να αναπαραχθούν.

Τα προβλήματα του πέους θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι υποκείμενης κατάστασης της υγείας. Αν υπάρχουν προβλήματα στο συγκεκριμένο σημείο της ανδρικής ανατομίας, μπορούν να επηρεάσουν και άλλους τομείς της ζωής, προκαλώντας άγχος, προβλήματα σχέσεων, ενώ μπορούν να βλάψουν και την αυτοπεποίθηση.

Γνωρίστε λοιπόν τα σημεία και τα συμπτώματα τυχόν προβλημάτων του πέους και δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε την υγεία σας.

Τι επηρεάζει την υγεία του πέους;

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του πέους και κάποιοι απ’ αυτούς μπορούν να τροποποιηθούν, ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

Για παράδειγμα:

Σεξ χωρίς προφυλάξεις. Κινδυνεύετε να κολλήσετε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα αν έχετε σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλάξεις.

Καρδιακές παθήσεις και διαβήτης. Η περιορισμένη ροή αίματος που προκαλείται από τον διαβήτη και την αθηροσκλήρωση μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία.

Ορισμένα φάρμακα και θεραπείες. Ορισμένα φάρμακα και θεραπείες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του πέους σας. Για παράδειγμα η χειρουργική αφαίρεση του προστάτη και του περιβάλλοντα ιστού ως θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη, θα μπορούσε να προκαλέσει ουρική ανεπάρκεια και στυτική δυσλειτουργία.

Κάπνισμα. Το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.

Τα επίπεδα των ορμονών. Ανισορροπίες ορμονών, όπως ανεπάρκεια τεστοστερόνης ή περίσσεια της ορμόνης προλακτίνης έχουν συνδεθεί με στυτική δυσλειτουργία.

Ψυχολογικά προβλήματα. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει μια απώλεια της λίμπιντο. Ομοίως, αν αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα στύσης, ίσως να ανησυχείτε πως αυτό θα συμβεί ξανά, γεγονός που προκαλεί άγχος και κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να περιπλέξει το πρόβλημα και να οδηγήσει σε ανικανότητα. Τραύματα, όπως η παιδική κακοποίηση, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε πόνο που συνδέεται με το άλλο φύλο.

Νευρολογικές παθήσεις. Εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμοί στο νωτιαίο μυελό και στην πλάτη, σκλήρυνση κατά πλάκας και άνοια μπορούν να επηρεάσουν τα ερεθίσματα από τον εγκέφαλο προς το πέος, προκαλώντας στυτική δυσλειτουργία.

Γήρανση. Τα επίπεδα τεστοστερόνης φθίνουν όσο ο άνδρας μεγαλώνει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, ανάγκη για περισσότερη διέγερση, προκειμένου να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η στύση, μια λιγότερο ισχυρή εκσπερμάτωση και ανάγκη για περισσότερο χρόνο, πριν γίνει δυνατό να επιτευχθεί μια άλλη στύση.

Piercing. Ενα τρύπημα του πέους μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του δέρματος.

Επιθετικό ή ακροβατικό σεξ ή αυνανισμός. Αν το πέος σας λυγίσει ξαφνικά ή βίαια ενώ είναι όρθιο, το τραύμα μπορεί να προκαλέσει κάταγμα. Βέβαια, τα κατάγματα πέους είναι σπάνια.

Ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα του πέους;

Οι συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν το πέος σας περιλαμβάνουν:

Προβλήματα στύσης ή εκσπερμάτωσης. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την αδυναμία διατήρησης στύσης τέτοιας που να είναι αρκετή για σεξ (στυτική δυσλειτουργία) ή σπάνια μια επίμονη και συνήθως επώδυνη στύση που δεν προκαλείται από την σεξουαλική διέγερση (πριαπισμός). Αλλες ανησυχίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αδυναμία εκσπερμάτωσης, την πρόωρη εκσπερμάτωση, την καθυστερημένη εκσπερμάτωση, την επώδυνη εκσπερμάτωση και την παλίνδρομη εκσπερμάτωση, όταν το σπέρμα εισέρχεται στην κύστη αντί να βγαίνει μέσα από το πέος.

Σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Διάφορες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν το πέος, συμπεριλαμβανομένων των κονδυλωμάτων, της βλεννόρροιας, των χλαμυδίων, της σύφιλης και του έρπητα των γεννητικών οργάνων. Κοινά σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν επώδυνη ούρηση, πληγές ή φουσκάλες στο πέος ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Προβλήματα με την ακροποσθία. Μια κατάσταση γνωστή ως φίμωση συμβαίνει όταν η ακροποσθία σε πέος όπου δεν έχει γίνει περιτομή δεν μπορεί να ανασυρθεί από το κεφάλι του πέους. Η παραφίμωση συμβαίνει όταν η ακροποσθία δεν μπορεί να επιστρέψει στην κανονική θέση, αφού έχει τραβηχτεί.

Αλλες ασθένειες και παθήσεις. Μια μόλυνση ζύμης μπορεί να προκαλέσει ένα κοκκινωπό εξάνθημα και άσπρα μπαλώματα στο πέος. Η φλεγμονή της κεφαλής του πέους (βαλανίτιδα) μπορεί να προκαλέσει πόνο και εκκρίσεις. Η νόσος Peyronie είναι μια χρόνια κατάσταση που περιλαμβάνει την ανάπτυξη ανώμαλου ουλώδους ιστού στο εσωτερικό του πέους που μπορεί να οδηγήσει σε κάμψη του ή σε επώδυνες στύσεις. Ο καρκίνος του πέους θα μπορούσε να ξεκινήσει ως μία κυψέλη στην ακροποσθία, το κεφάλι ή το σώμα του πέους και στη συνέχεια να αρχίσει να μοιάζει με κονδύλωμα και να εκκρίνει πύον, κάτι που όμως αποτελεί μια σπάνια πιθανότητα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει