Περιμένετε 3 μέρες πριν κλείσετε το πρώτο ραντεβού, προτείνει μελέτη

Αισθάνεστε την πίεση να κλείσετε ραντεβού με κάποιον/α που οι φίλοι σας βρήκαν εξαιρετικά χαριτωμένο/η; Απλά περιμένετε δυο-τρεις μέρες για να αποκαλυφθούν τα πραγματικά σας συναισθήματα.

Κι αυτό γιατί έχει αποδειχθεί πως σ’ αυτό το χρονικό διάστημα η επιρροή των άλλων μπορεί να μην έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στις αποφάσεις σας, όπως οι ψυχολόγοι ερευνητές θεωρούσαν μέχρι σήμερα ότι έχει.

Αυτό αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science.

Στην πραγματικότητα, η γνώμη των φίλων σας έχει επίδραση επάνω σας μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, υποστηρίζουν οι ερευνητές της νέας μελέτης.

Η μελέτη έγινε σε κινεζικά πανεπιστήμια, όπου ζητήθηκε από μια ομάδα φοιτητών να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα 280 γυναικείων προσώπων. Αφού βαθμολόγησαν το κάθε πρόσωπο οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές τούς έδειξαν τη μέση βαθμολογία της υπόλοιπης πειραματικής ομάδας.

Στη συνέχεια, κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τα ίδια πρόσωπα μετά από μία ημέρα, τρεις ημέρες, μία εβδομάδα και τρεις μήνες. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα άτομα θα μπορούσαν να αλλάξουν την αρχική τους άποψη εξαιτίας των άλλων τις τρεις πρώτες μέρες. Μετά την πάροδο των τριών αυτών ημερών, οι περισσότεροι επέστρεψαν στην αρχική τους εκτίμηση.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι επειδή η επίδραση της κοινωνικής συμμόρφωσης διαρκεί κάποιες ημέρες, αντανακλά μια βραχυπρόθεσμη αλλαγή στην προσωπική άποψη», γράφουν στην έκθεσή τους οι ερευνητές.

Βεβαίως, η αμοιβαία πίεση από τους φίλους μπορεί να είναι σταθερή και δεν λειτουργεί στον περιορισμένο, φευγαλέο τρόπο που δοκιμάστηκε στο παραπάνω τεστ και μάλιστα σε ένα πειραματικό περιβάλλον, με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί στην πραγματική ζωή. Καλό είναι σε κάθε περίπτωση να γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε σε θέση να παίρνουμε τις δικές μας αποφάσεις, ανεξάρτητα από τις προτροπές των φίλων μας, αφού όμως περάσουν κάποιες ημέρες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει