Οι πιπεριές μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον

Τα λαχανικά που περιέχουν νικοτίνη, όπως είναι οι ντομάτες και οι πιπεριές, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Προγενέστερη έρευνα έχει βρει ότι το τσιγάρο και άλλες μορφές καπνού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον και πιστεύεται ότι η νικοτίνη παρέχει προστασία. Ο καπνός ανήκει σε μια οικογένεια φυτών που ονομάζονται στρυχνοειδή (Solanaceae) και ορισμένα φυτά απ’ αυτή την οικογένεια είναι βρώσιμες πηγές νικοτίνης.

Αυτή η νέα μελέτη περιελάμβανε περίπου 500 άτομα που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με τη νόσο του Πάρκινσον και άλλα 650 άσχετα άτομα που δεν είχαν νευρολογικές διαταραχές που συνήθως χαρακτηρίζονται από τρόμο και άλλα προβλήματα κίνησης. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση καπνού και τη διατροφή τους.

Σε γενικές γραμμές η κατανάλωση λαχανικών δεν είχε καμία επίδραση στον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον. Οσο περισσότερα λαχανικά από την οικογένεια των στρυχνοειδών ωστόσο έτρωγαν, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος που διέτρεχαν να εμφανίσουν Πάρκινσον. Ο συσχετισμός ήταν πιο ισχυρός για τις πιπεριές σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Neurology.

Η διαφαινόμενη προστασία που πρόσφεραν τα λαχανικά της οικογένειας των στρυχνοειδών, αφορούσε κυρίως τα άτομα με ελάχιστη ή καμία προηγούμενη χρήση καπνού, που περιέχει πολύ περισσότερη νικοτίνη απ’ αυτήν που περιελάμβαναν τα τρόφιμα της μελέτης.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που διερευνά διατροφικά τη νικοτίνη και τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον», λέει η Δρ Σούζαν Σερλς Νίλσεν, του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, στο Σιάτλ. «Εναρμονισμένη με παρόμοιες μελέτες που δείχνουν ότι η χρήση καπνού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον, τα ευρήματά μας δείχνουν παράλληλα μια προστατευτική επίδραση από τη νικοτίνη, ή ίσως μια παρόμοια αλλά λιγότερο τοξική χημική ουσία στις πιπεριές και τον καπνό».

Η Νίλσεν και οι συνεργάτες της, συνιστούν περαιτέρω μελέτες, ώστε να επιβεβαιωθούν ή και να επεκταθούν τα ευρήματά τους, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε τρόπους πρόληψης της νόσου του Πάρκινσον. Αν και η μελέτη διαπίστωσε συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης ορισμένων τροφών που περιέχουν νικοτίνη με τον χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον, αυτό ωστόσο δεν μπορεί να αποδείξει μια σχέση αιτίου – αιτιατού.

Ωστόσο, έστω κι έτσι, ένας εμπειρογνώμων του Πάρκινσον ονόμασε τη συγκεκριμένη μελέτη «ενδιαφέρουσα».

«Παρέχει περαιτέρω αποδείξεις πως η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες του νευρικού συστήματος και ειδικά της νόσου του Πάρκινσον», λέει η Δρ Κέλι Τσανγκίζι, διευθύντρια του Κέντρου Κινητικών Διαταραχών στη Νέα Υόρκη. «Οι ασθενείς μας συχνά μάς ρωτούν τι ρόλο παίζει στη νόσο τους η διατροφή γι’ αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η νικοτίνη σε λαχανικά, όπως οι πιπεριές μπορεί να είναι νευροπροστατευτικές».

Ενας άλλος εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για το ρόλο της νικοτίνης στη νόσο του Πάρκινσον και τόνισε πως αυτή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

«Η παρατήρηση ότι οι καπνιστές τσιγάρων έχουν μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο του Πάρκινσον, είναι από καιρό γνωστή και έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι η νικοτίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την ασθένεια. Ενα επίθεμα νικοτίνης δέρματος αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον», λέει ο Δρ Αντριου Φεϊτζίν, που ερευνά την ασθένεια στο Ινστιτούτο Ιατρικής Ερευνας του Feinstein στη Νέα Υόρκη.

Η νόσος εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της απώλειας των εγκεφαλικών κυττάρων που παράγουν ένα χημικό νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ντοπαμίνη. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν απώλεια της ισορροπίας, πιο αργή κίνηση, τρόμο και δυσκαμψία στο πρόσωπο και τα άκρα. Σήμερα δεν  υπάρχει θεραπεία για τη συγκεκριμένη διαταραχή. Σχεδόν 2 εκατομμύρια Αμερικανοί και περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από τη νόσο του Πάρκινσον σύμφωνα με το ίδρυμα της Νόσου του Πάρκινσον.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει