Ποια είναι η διαφορά μεταξύ θαλασσινού και επιτραπέζιου αλατιού;

Το θαλασσινό αλάτι και το αλάτι που βάζουμε στο τραπέζι μας έχουν την ίδια βασική θρεπτική αξία, παρά το γεγονός ότι το θαλασσινό αλάτι υπάρχει στην αγορά ως μια πιο φυσική υγιεινή εναλλακτική λύση.

Οι πιο αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ τους είναι στη γεύση, την υφή και την επεξεργασία τους.

Το θαλασσινό αλάτι παράγεται μέσω της εξάτμισης του νερού στον ωκεανό ή στις λίμνες αλμυρού νερού, συνήθως με ελάχιστη επεξεργασία. Ανάλογα με την πηγή του νερού, αφήνει πίσω και ορισμένα μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Τα μέταλλα προσθέτουν γεύση και χρώμα στο θαλασσινό αλάτι που υπάρχει σε μια ποικιλία διαφορετικού πάχους.

Το επιτραπέζιο αλάτι συνήθως εξορύσσεται από υπόγεια κοιτάσματα αλατιού. Η επεξεργασία του είναι πιο βαριά για να εξαλειφθούν τα μέταλλα και συνήθως περιέχει πρόσθετα για να αποτρέψει τη συσσώρευσή τους. Στα περισσότερα επιτραπέζια αλάτια έχει, επίσης, προστεθεί ιώδιο, απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς θυρεοειδούς.

Οσον αφορά το βάρος, τόσο το θαλασσινό, όσο και το επιτραπέζιο αλάτι περιέχουν την ίδια ποσότητα νατρίου.

Ανεξάρτητα από το είδος του αλατιού που προτιμάτε, περιορίστε το συνολικό νάτριο σε λιγότερο από 2.300 mg την ημέρα – ή 1.500 χιλιοστόγραμμα αν:

* Είστε 51 ετών και πάνω

* Εχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Μπορεί επίσης να σας αρέσει