Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στο αλκοόλ και την υπογλυκαιμία

Υπάρχουν ουσιαστικές αποδείξεις ότι το αλκοόλ και η υπογλυκαιμία συνδέονται. Ο αλκοολισμός ή ακόμα και η περιστασιακή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι οδηγούν σε υπογλυκαιμία.

Καθώς το σώμα συγκεντρώνει όλες τις προσπάθειές του για να διαλύσει το αλκοόλ που καταναλώνεται, γίνεται ανίκανο να παράγει μια επαρκή ποσότητα σακχάρου στο αίμα ή γλυκόζη.

Η υπογλυκαιμία είναι, πολύ απλά, χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Η βασική ζάχαρη που ονομάζεται γλυκόζη είναι η πρωταρχική μορφή ενέργειας για το ανθρώπινο σώμα. Οταν η παροχή γλυκόζης στον εγκέφαλο γίνεται πολύ χαμηλή, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένιση διαφόρων λειτουργιών του εγκεφάλου. Αυτό είναι γνωστό ως νευρογλυκοπενία.

Ο συσχετισμός μεταξύ αλκοόλ και υπογλυκαιμίας έχει άμεσο αντίκτυπο. Αν και το ανθρώπινο σώμα είναι αρκετά ανθεκτικό και ικανό να κάνει πολλές δραστηριότητες ταυτόχρονα, η επεξεργασία του αλκοόλ εμποδίζει την ικανότητα του ήπατος να λειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι το ήπαρ είναι ανίκανο να παράγει τόση γλυκόζη όση θα έπρεπε, με αποτέλεσμα δραστικώς αυξημένες πιθανότητες υπογλυκαιμίας.

Τις περισσότερες φορές, είναι ο αλκοολισμός και όχι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ που οδηγεί σε χαμηλά ποσοστά σακχάρου στο αίμα. Οταν κάποιος πίνει υπερβολικά, σε τακτική βάση, το συκώτι δεν είναι πλέον σε θέση να καλύψει τον αναγκαίο ρυθμό παραγωγής γλυκόζης.

Αρχικά, αυτή η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε σύντομη ή προσωρινή υπογλυκαιμία, η οποία συνήθως δεν προκαλεί μακροχρόνιες επιδράσεις, αν και μπορεί προσωρινά να μεταβάλλει την απόκριση του εγκεφάλου στην επιπλέον υπογλυκαιμία.

Τελικά, μετά από πολλά χρόνια αλκοολικής συμπεριφοράς, το ήπαρ μπορεί να συνηθίσει σε αυτή τη συμπεριφορά και να μεταβάλλει μόνιμα την παραγωγή γλυκόζης.

Το αλκοόλ και η υπογλυκαιμία δεν είναι, ωστόσο, αδιάσπαστα, καθώς η υπογλυκαιμία δεν συμβαίνει κάθε φορά που καταναλώνεται αλκοόλ. Σύντομες περίοδοι υπογλυκαιμίας συνήθως συμβαίνουν όταν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ απορροφάται με άδειο στομάχι. Αυτές οι αρχικές προσωρινές απώλειες σε χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να καταπολεμηθούν ή να προληφθούν με το φαγητό ή το σνακ πριν ο οργανισμός φθάσει στη μέθη.

Υπάρχουν και άλλα προληπτικά μέτρα που μπορούν να περιορίσουν τα αίτια της επίδρασης  του αλκοόλ και την υπογλυκαιμία, όπως είναι η τακτική άσκηση. Μια προσεκτικά δομημένη διατροφή είναι επίσης απαραίτητη. Η κατανάλωση μιας ευρείας ποικιλίας τροφών, ιδιαίτερα αυτών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς και η εξάλειψη των εξευγενισμένων υδατανθράκων, που περιλαμβάνουν το άσπρο αλεύρι και τα σάκχαρα που βρίσκονται σε ντόνατς, μπισκότα και άλλα γλυκά, σημαίνει αυξημένη αντίσταση στο να γίνει κάποιος υπογλυκαιμικός.

Εάν ένα άτομο παρουσιάζει υπογλυκαιμικό επεισόδιο, θα αρχίσουν να εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα. Οταν ο άνθρωπος κινδυνεύει να λιποθυμήσει, εμφανίζονται τα εξής συμπτώματα: Εντονη πείνα, ανεξήγητη εφίδρωση, νευρικότητα, υπνηλία ή αίσθημα ταλαιπωρίας και δυσκολίες στην ομιλία ή εκδήλωση κινητικών δεξιοτήτων. Πρόκειται για συμπτώματα που κάποιες φορές τα συγχέει κανείς με εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου. Οταν εμφανιστεί μια σύντομη περίοδος υπογλυκαιμίας, δεν αρκεί κάποιος να σταματήσει να πίνει. Πρέπει επίσης να φάει και να ξεκουραστεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει