Ποια είναι τα 15 λάθη που γίνονται με τα προφυλακτικά

Το να βάλει ένας άνδρας προφυλακτικό μοιάζει τόσο εύκολο, αλλά μπορείτε πραγματικά να πείτε ότι το κάνετε με το σωστό τρόπο; Δυστυχώς η έρευνα αποδεικνύει ότι πολλές φορές δεν γίνεται με το σωστό τρόπο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα ανέλυσαν 50 μελέτες για τη χρήση προφυλακτικού σε ένα βάθος χρόνου 16 ετών και ανακάλυψαν έναν κατάλογο με σφάλματα. Δείτε αν θα μπορούσατε να κάνετε κάποιο απ’ αυτά.

1. Καθυστερημένη εφαρμογή. Ανάμεσα στις πολυάριθμες μελέτες, βρέθηκε πως ένα ποσοστό από 17%-51,1% των ανθρώπων που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν προφυλακτικό, το έβαζαν ενώ η σεξουαλική πράξη είχε ήδη αρχίσει, κάτι που δεν εξασφαλίζει το ζευγάρι στην περίπτωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

2. Πρόωρη απομάκρυνση. Ποσοστό μεταξύ 13,6%-44,7% των ερωτηθέντων ανέφερε πως αφαιρούσε το προφυλακτικό προτού η σεξουαλική επαφή ολοκληρωθεί.

3. Πλήρες ξετύλιγμα του προφυλακτικού πριν την εφαρμογή. Ποσοστό 2,1%-25,3% των ατόμων παραδέχτηκαν πως ξετύλιγαν εντελώς το προφυλακτικό πριν το φορέσουν (με όποιο τρόπο το… κατάφεραν εν πάση περιπτώσει).

4. Δεν υπάρχει χώρος στην κορυφή. Η έλλειψη χώρου για το σπέρμα στην άκρη του προφυλακτικού αναφέρθηκε από ένα ποσοστό 24,3%-45,7% των ερωτηθέντων.

5. Αποτυχία αφαίρεσης του αέρα. Οταν κοίταξαν πίσω, στην τελευταία σεξουαλική τους επαφή, το 48,1% των γυναικών και το 41,6% των ανδρών ανέφεραν ότι δεν συμπίεσαν τον αέρα από την κορυφή του προφυλακτικού πριν τη χρήση.

6. Προφυλακτικό μέσα-έξω. Μεταξύ 4%-30,4% των συμμετεχόντων στις έρευνες ανέφεραν ότι ξετύλιξαν το προφυλακτικό από μέσα προς τα έξω, αλλά στη συνέχεια το γύρισαν ανάποδα και συνέχισαν την χρήση του, κάτι που είναι κακό δεδομένου ότι μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος, ακόμα και από τα προσπερματικά υγρά.

7. Αποτυχία πλήρους ξετυλίγματος του προφυλακτικού πριν από τη χρήση. Ποσοστό 11,2% των γυναικών και 8,8% των ανδρών ξεκίνησαν την σεξουαλική επαφή πριν το προφυλακτικό ξετυλιχθεί πλήρως.

8. Εκθεση σε αιχμηρό αντικείμενο. Μεταξύ 2,1%-11,2% των συμμετεχόντων άνοιξαν το πακέτο των προφυλακτικών με αιχμηρά αντικείμενα. Το πρόβλημα; Αν το αντικείμενο είναι αρκετά αιχμηρό για να σχίσει το πακέτο, είναι αρκετά αιχμηρό για να σχίσει και το προφυλακτικό επίσης.

9. Αποτυχία ελέγχου του προφυλακτικού για τυχόν ελαττώματα. Οταν αφαίρεσαν το προφυλακτικό από τη συσκευασία, το 82,7% των γυναικών και το 74,5% των ανδρών, ανέφεραν ότι απέτυχαν να ελέγξουν το προφυλακτικό για τυχόν ελαττώματα πριν τη χρήση του. Τι πρέπει να προσέξετε; Να βεβαιωθείτε πως το περίβλημα δεν έχει φθαρεί ή δεν έχει κάποιο σκίσιμο, να προσέξετε τις ημερομηνίες μη τυχόν και είναι ληγμένες, καθώς και για ορατές ατέλειες, ενώ το προφυλακτικό ξετυλίγεται.

10. Χωρίς λίπανση. Μεταξύ 16%-25,8% των ατόμων, ανέφεραν χρήση του προφυλακτικού χωρίς λίπανση. Το πρόβλημα; Αν κάνει κανείς σεξ για μεγάλο χρονικό διάστημα το προφυλακτικό, είναι πάρα πολύ πιθανό να σχιστεί, αν δεν υπάρχει λίπανση.

11. Επιπλοκές λίπανσης. Περίπου 3,2%-4,7% των ανδρών ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ένα λιπαντικό με βάση έλαια σε συνδυασμό με ένα προφυλακτικό με λάτεξ. Ομως, σ’ αυτή την περίπτωση το λάτεξ αποδυναμώνεται και είναι πολύ πιθανό να σπάσει.

12. Λανθασμένη απόσυρση. Σχεδόν το 31% των ανδρών και το 27% των γυναικών ανέφεραν ότι δεν κατάφεραν να αποσύρουν το προφυλακτικό έγκαιρα και σωστά, μετά την εκσπερμάτωση.

13. Επαναχρησιμοποίηση προφυλακτικού. Μεταξύ 1,4%-3,3% των ερωτηθέντων ανέφεραν επαναχρησιμοποίηση του προφυλακτικού τουλάχιστον δύο φορές κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

14. Λάθος αποθήκευση. Μεταξύ 3,3%-19,1% των συμμετεχόντων στις μελέτες είχαν αποθηκεύσει τα προφυλακτικά σε συνθήκες που δεν συνάδουν με τις συστάσεις που αναγράφονται στο πακέτο. Αποφύγετε την αποθήκευση στο άμεσο ηλιακό φως ή το πορτοφόλι σας, γιατί μπορεί να υποβαθμίσετε το λάτεξ.

15. Δεν χρησιμοποίησαν καθόλου προφυλακτικό. Αυτό δεν ήταν μέρος της μελέτης, αλλά αποτελεί μια πραγματικότητα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα μόλις το 45% των ανδρών ηλικίας 18 έως 24 ετών χρησιμοποιούν προφυλακτικό με την τελευταία σεξουαλική τους σύντροφο. Οσο μάλιστα οι ηλικιακές ομάδες ανεβαίνουν, τόσο τα στατιστικά χειροτερεύουν. Μόλις το 29,3% των ανδρών ηλικίας 25-34 χρησιμοποιούν προφυλακτικά και το ποσοστό πέφτει στο 21,3% στους άνδρες ηλικίας μεταξύ 35 και 44 ετών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει