5 στάδια των μακροχρόνιων σχέσεων

Κάθε σχέση είναι μια διαφορετική ιστορία. Ωστόσο, οι μακροχρόνιες σχέσεις διέρχονται από παρόμοιες αλλαγές. Είναι μια δυναμική διαδικασία έρωτα, προσαρμογής, ανάπτυξης και ωρίμανσης των δύο συντρόφων.

Η διαδικασία αυτή περνά μέσα από πέντε διαφορετικά στάδια. Το αν θα είστε σε θέση να περάσετε αυτά τα στάδια για να απολαύσετε μια ευτυχισμένη ερωτική ζωή, εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς!

Ρομαντική και ισχυρή φυσική έλξη

Εχετε την αίσθηση ότι είστε στον ουρανό, μπορείτε να δείτε τον κόσμο μέσα από ροζ γυαλιά και δεν μπορείτε να βρείτε κανένα ελάττωμα στο σύντροφό σας. Η πρώτη φάση μιας σχέσης αρχίζει με μια ισχυρή φυσική έλξη και τη λαχτάρα να είστε με το σύντροφό σας ή απλά να ακούτε τη φωνή του. Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία οι ορμόνες σας ενεργούν σαν τρελές, έχετε πεταλούδες στο στομάχι σας και αγνοείτε τις αδυναμίες του συντρόφου σας, τον οποίο τοποθετείτε σε ένα βάθρο.

Αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα

Σιγά-σιγά τα μάτια σας αρχίζουν να ανοίγουν και οι ορμόνες σας σταθεροποιούνται. Ξέρετε το σύντροφό σας πολύ καλά, συνειδητοποιείτε τις επιθυμίες του, τα ενδιαφέροντα και τις ανησυχίες του και ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα. Οι διαφορές μεταξύ των δυο σας αρχίζουν να γίνονται ορατές. Σε αυτό το δεύτερο στάδιο, οι συζητήσεις γίνονται σοβαρές και η ονειρική αγάπη εξαφανίζεται. Η συμπεριφορά είναι πιο ελεύθερη και χαλαρή, αλλά αρχίζετε να σκέφτεστε πιο νηφάλια για τη σχέση.

Αγώνας για την κυριαρχία

Εδώ έρχεται η ενστικτώδης μάχη για την κυριαρχία και εμφανίζεται συχνά η απογοήτευση. Ο κατάλογος των κακών συνηθειών και των συμπεριφορών του συντρόφου γίνεται πλέον μεγαλύτερος και η επιθυμία σας να τις αγνοήσετε ή να τις ανεχθείτε είναι μικρότερη. Δίνετε και οι δύο μάχη για ανεξαρτησία και ο καθένας από εσάς προσπαθεί να επιβάλλει τους δικούς του κανόνες δεοντολογίας και προσπαθείτε να διαμορφώσετε τον άλλον με βάση τον εαυτό σας. Σε αυτή τη φάση εμφανίζεται η σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων και πολλοί σύντροφοι σε αυτή την περίοδο σκέφτονται το χωρισμό. Τα καλά νέα είναι ότι όλες αυτές οι μικρές μάχες καθορίζουν τους κανόνες της σχέσης, οι οποίες είναι αποδεκτές και από τους δύο.

Συμβιβασμός, προσαρμογή και σταθερότητα

Δεν βλέπετε τον σύντροφο ως εχθρό σας, με τον οποίο θα πρέπει να ανταγωνιστείτε, αλλά ως ένα σημαντικό πρόσωπο για να συνεργαστείτε, προκειμένου να διατηρηθεί μια ευτυχισμένη ερωτική ζωή. Ξέρετε όλα τα ελαττώματά του, αλλά είστε πεπεισμένοι ότι μπορείτε να ζήσετε με αυτά. Μπορείτε να προβλέψετε τη συμπεριφορά του και μπορείτε εύκολα να κάνετε ένα συμβιβασμό που θα περιορίζει τους καβγάδες. Η αρνητική πλευρά αυτής της φάσης είναι ότι η σχέση μπορεί να γίνει μονότονη, οπότε αυξάνει ο κίνδυνος απιστίας.

Πλήρης δέσμευση

Εχετε επιβιώσει από τις καταιγίδες, έχετε δει το σύντροφό σας στην καλύτερη και τη χειρότερη έκδοσή του, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθείτε να ποθείτε την αγκαλιά του. Είστε πεπεισμένοι ότι μεταξύ των δυο σας υπάρχει ακόμα αγάπη και αμοιβαίος σεβασμός, και δεν έχετε καμία αμφιβολία για το αν είναι πράγματι μοναδικός. Αυτό είναι το στάδιο της ωριμότητας και του ρεαλισμού που είναι χτισμένο στα θεμέλια της ειλικρίνειας και της κατανόησης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει