Ποια είναι τα οφέλη της υγείας από το μπρόκολο

Με την πλούσια, γήινη γεύση του, το μπρόκολο είναι ένα πολύ ευπροσάρμοστο λαχανικό που μπορείτε να το καταναλώσετε με πολλούς τρόπους. Ωμό, στον ατμό, βραστό, ή ψημένο στη σχάρα για επιπλέον γεύση.

Καλό είναι, μάλιστα, να ξεκινήσετε να το δίνετε όσο πιο νωρίς γίνεται στα βρέφη και τα νήπια για να επωφεληθούν από το ξεκίνημα της ζωής τους από τα πάμπολλα οφέλη του.

Διαβάστε παρακάτω ποια είναι αυτά τα οφέλη:

Bελτιώνει την πέψη

Ενα από τα μεγαλύτερα οφέλη του μπρόκολου είναι η ικανότητά του να βελτιώνει την πέψη. Το μπρόκολο έχει πολύ υψηλά επίπεδα φυτικών ινών. Επιπρόσθετα, το ήμισυ των ινών στο μπρόκολο είναι διαλυτές και το ήμισυ αδιάλυτες. Το σώμα σας χρειάζεται και τους δύο τύπους ινών για να λειτουργήσει ομαλά. Επομένως, το μπρόκολο είναι το ιδανικό τρόφιμο για να σας βοηθήσει αν πάσχετε από δυσκοιλιότητα, διάρροια ή άλλα πεπτικά προβλήματα.

Μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου

Οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο του καρκίνου είναι κάτι που αξίζει να εξετάσετε, ειδικά αν έχετε οικογενειακό ιστορικό κάποιου τύπου καρκίνου. Το μπρόκολο έχει σουλφοραφάνη, μια χημική ουσία που μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Επιπλέον, το μπρόκολο έχει γλυκοραφάνη. Αυτή η ένωση μπορεί να σάς προστατεύσει από τον καρκίνο που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Ανακουφίζει τον πόνο από φλεγμονή

Η έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες στα τρόφιμα που τρώμε και στον αέρα που αναπνέουμε, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας φλεγμονής. Εάν πάσχετε από χρόνιο πρόβλημα φλεγμονής, το μπρόκολο μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει. Το μπρόκολο είναι γεμάτο από γλυκοσινολάτες, χημικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση ενός υπερ-ενεργού ανοσοποιητικού συστήματος που ξεκινά να επιτίθεται στο ίδιο σας το σώμα. Μόλις ένα μικρό μπολ μπρόκολο την ημέρα μπορεί να επιδράσει καταλυτικά στο πρόβλημα της φλεγμονής.

Βοηθά στην υγεία της καρδιάς

Επειδή οι καρδιακές παθήσεις είναι ένα κοινό πρόβλημα, η βελτίωση της υγείας της καρδιάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το μπρόκολο. Η γλυκοραφάνη μπορεί να αποτρέψει την βλάβη των αιμοφόρων αγγείων, καθώς και τον κίνδυνο παθήσεων του αίματος και της καρδιάς.

Μειώνει τη χοληστερόλη

Η υψηλή χοληστερόλη είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Προσθέτοντας μπρόκολο στην καθημερινή διατροφή μπορείτε να βοηθηθείτε σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσετε υπό έλεγχο τη χοληστερόλη σας. Εκτός από τη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), το μπρόκολο βοηθά επίσης στην αύξηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερόλης σας (HDL). Το μπρόκολο έχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β, που είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα.

Βελτιώνει το δέρμα

Το δέρμα είναι ένα από τα πρώτα μέρη του σώματος που παρουσιάζουν βλάβες από τη γήρανση. Το μπρόκολο ως καλή πηγή σουλφοραφάνης μπορεί να αποκαταστήσει τις ζημιές στο δέρμα, θεραπεύοντας μεμονωμένα κύτταρα του δέρματος. Με την πάροδο του χρόνου, όχι μόνο μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο των προβλημάτων του δέρματος, αλλά μπορείτε ακόμα και να αναστρέψετε κάποιες βλάβες του δέρματος.

Βοηθά στην απορρόφηση της βιταμίνης D

Αν παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης D για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να μην κάνετε τόσο καλό στον οργανισμό σας όσο νομίζετε. Σε μικρές ποσότητες η βιταμίνη D μπορεί να απορροφηθεί εύκολα από το σώμα. Ωστόσο, αν παίρνετε συμπληρώματα βιταμίνης D, τότε το σώμα σας χρειάζεται επίσης και βιταμίνες Α και Κ, ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσει τη βιταμίνη D. Το μπρόκολο σάς παρέχει αυτή τη δυνατότητα, καθώς είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Κ, οπότε μπορεί να σας βοηθήσει να απορροφήσετε πιο εύκολα τη βιταμίνη D και το ασβέστιο.

Ενισχύει τα νεφρά σας

Η βελτίωση της υγείας των νεφρών σας είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της κατανάλωσης μπρόκολου. Η σουλφοραφάνη, είναι σε θέση να βελτιώσει τη φυσική λειτουργία των νεφρών σας. Επιπλέον, μπορεί να σάς βοηθήσει να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα. Με την πάροδο του χρόνου, η τακτική κατανάλωση μπρόκολου μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη λειτουργία των νεφρών.

Ανακουφίζει τους πόνους των μυών

Οι πόνοι των μυών και οι πόνοι που προκαλούνται από την άσκηση μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές μυϊκές κράμπες. Ωστόσο, η κατανάλωση μπρόκολου πριν ή μετά από μια μεγάλη προπόνηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μυϊκών κραμπών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο λαχανικό περιέχει κάλιο που μπορεί να βοηθήσει τους μύες να ανακτήσουν την ισχύ τους μετά από μια σκληρή προπόνηση πολύ γρηγορότερα. Προσπαθήστε να τρώτε μπρόκολο μισή ώρα πριν την προπόνηση ή αμέσως μετά απ’ αυτήν.

Δυναμώνει τα μάτια

Είμαστε επιρρεπείς σε βλάβες των ματιών καθώς γερνάμε, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Ωστόσο, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο της νόσου των ματιών με την κατανάλωση μπρόκολου. Το μπρόκολο έχει υψηλά επίπεδα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που βελτιώνουν φυσικά την υγεία των ματιών και τα προστατεύουν από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει