Ποια μέρη είναι τα πιο επικίνδυνα για να κολλήσουμε κοροναϊό

Τις δραστηριότητες οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο ρίσκο για να κολλήσει κανείς κοροναϊό παρουσίασε η επιτροπή ειδικών που συμβουλεύει για θέματα υγείας την κυβέρνηση της Βρετανίας, γνωστή ως Sage.

Για να καταλήξει στα συμπεράσματά της εξέτασε τις συνήθειες 10.000 ατόμων και κατέληξε σε 11 δραστηριότητες με μια από αυτές να αποτελεί έκπληξη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, η πρώτη δραστηριότητα στην κατάταξη με το μεγαλύτερο ρίσκο μόλυνσης είναι οι αγορές σε καταστήματα ενώ η δραστηριότητα με τη δεύτερη μεγαλύτερη πιθανότητα μόλυνσης να είναι ο αθλητισμός σε εξωτερικούς χώρους.

Aυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές θα μπορούσε να συνδεθεί με «κοινωνικές δραστηριότητες» που συνδέονται με τον αθλητισμό, καθώς και με τη συμμετοχή σε σωματική δραστηριότητα.

Τα δεδομένα συνέκριναν το δεύτερο κύμα της πανδημίας μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Απριλίου 2021 με μια εποχή που δεν υπήρχαν περιορισμοί από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, πριν από την εξάπλωση της μετάλλαξης Omicron.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το να πηγαίνει κάποιος στα καταστήματα μία φορά την εβδομάδα σημαίνει ότι έχει σχεδόν 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθεί από τον ιό.

Τα υπαίθρια αθλήματα ενέχουν επίπεδο κινδύνου 1,36%, σύμφωνα με τη μελέτη. Το να πηγαίνει κανείς σε παμπ ή εστιατόρια και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς αποτελούν δραστηριότητες που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό σε ποσοστό 1,3%.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι όσοι έπρεπε πηγαίνουν στους χώρους εργασίας είχαν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον Covid-19 από εκείνους που έκαναν τηλεργασία.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν αξιόπιστα στοιχεία που να δείχνουν πόσο επικίνδυνο ήταν να πηγαίνεις σε σινεμά, συναυλίες ή νυχτερινά κέντρα.

Αναλυτική η λίστα με τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες:

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι δραστηριότητες που ενέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης είναι οι παρακάτω 11:

Αγορές – 2,18%

Άθλημα σε εξωτερικούς χώρους – 1,36%

Χρήση λεωφορείου – 1,31%

Φαγητό σε εστιατόριο ή καφέ – 1,29%

Χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα – 1,28%

Παμπ, μπαρ ή κλαμπ – 1,28%

Πάρτι – 1,27%

Γυμναστήριο ή αθλήματα εσωτερικού χώρου – 1,27%

Μετακίνηση για δουλειά – 1,2%

Χρήση ταξί – 1,19%

Χρήση υπέργειου τρένου ή τραμ – 1,18%

Μπορεί επίσης να σας αρέσει