Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια της ινομυαλγίας

Η ινομυαλγία είναι μια ασθένεια που ορίζεται από χρόνιο πόνο και ακαμψία των τενόντων των αρθρώσεων και των μυών. Προκαλεί επίσης κόπωση και κατάθλιψη, αλλά κανονικά δεν παρουσιάζεται φλεγμονή.

Ενώ θεωρείται μία κατάσταση αρθρίτιδας, εντούτοις δεν ανήκει στις μορφές αρθρίτιδας.

Το να μάθει κανείς να εντοπίζει τα συμπτώματα της ινομυαλγίας μπορεί να μη τον βοηθήσει να φτάσει πιο κοντά στη θεραπεία, θα τον βοηθήσει όμως να φροντίζει τον εαυτό του καλύτερα και να μειώνει τον πόνο.

Εάν έχετε συμπτώματα ινομυαλγίας, επισκεφτείτε έναν γιατρό για να τα ελέγξετε. Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για τη συγκεκριμένη ιατρική κατάσταση, εντούτοις είναι διαχειρίσιμη.

Τα πρώιμα σημάδια της ινομυαλγίας είναι:

Μυϊκοί σπασμοί ή σφίξιμο των μυών

Kράμπες των ποδιών

Μέτρια κόπωση

Μειωμένη ενέργεια

Αϋπνία

Κόπωση κατά το ξύπνημα, ακόμα κι αν έχει προηγηθεί επαρκής και καλής ποιότητας νυχτερινός ύπνος

Δυσκαμψία το πρωί ή μετά από την παραμονή σε μία θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα

Δυσκολία στη συγκέντρωση

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Φούσκωμα, κοιλιακό άλγος, ναυτία και δυσκοιλιότητα εναλλασσόμενη με διάρροια

Εντονοι πονοκέφαλοι

Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν νωρίς ή μπορεί να εμφανιστούν όσο η νόσος εξελίσσεται. Αυτά τα συμπτώματα είναι:

Πόνος στο σαγόνι

Πόνος στο πρόσωπο

Ευαισθησία στο φως

Ευαισθησία σε ορισμένες μυρωδιές

Ευαισθησία στον θόρυβο

Ευαισθησία στο κρύο

Ευαισθησία σε ορισμένα τρόφιμα, ειδικά τα τρόφιμα που δεν ενοχλούσαν πριν

Ευαισθησία σε φάρμακα

Ανησυχία

Κατάθλιψη

Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, ιδιαίτερα στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια

Ζάλη

Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας σε γενικές γραμμές δεν εμφανίζονται 24 ώρες το 24ωρο. Συχνά μπορεί να υπάρχουν εξάρσεις πόνου κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής στιγμής μέσα στην ημέρα, ή όταν ο καιρός είναι κρύος ή βροχερός.

Επιλογές θεραπείας

Τυπικά η θεραπεία περιλαμβάνει τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Η ινομυαλγία συχνά συνδέεται με προβλήματα ύπνου, οπότε αν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει ένα βοήθημα ύπνου ή ένα αντικαταθλιπτικό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκουραστείτε περισσότερο. Ο επαρκής ύπνος με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή βοηθά στην αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης στο αίμα που ενεργεί ως φυσικό παυσίπονο.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να λαμβάνονται καθημερινά για να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας. Σε ακραίες περιπτώσεις μια συνταγή για παυσίπονα ή αντι-επιληπτικά φάρμακα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ελαχιστοποίηση του πόνου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει