Ποια είναι τα πρώιμα στάδια της άνοιας

Η άνοια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο συμπτωμάτων που περιλαμβάνει απώλεια μνήμης, καθώς και απώλεια των γνωστικών και διανοητικών λειτουργιών.

Η νόσος του Alzheimer προκαλεί την πλειονότητα των περιπτώσεων άνοιας, αλλά υπάρχουν και άλλες διαταραχές που προκαλούν επίσης άνοια, όπως η νόσος του Parkinson και η νόσος Huntington. Η κατανόηση των συμπτωμάτων των πρώιμων σταδίων της άνοιας μπορεί να είναι σημαντική, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην περίπτωση που η άνοια προκαλείται από διαταραχές του θυρεοειδούς, μπορεί να είναι αναστρέψιμη. Για τις άλλες περιπτώσεις άνοιας, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σημαίνει θεραπείες που είναι πιο αποτελεσματικές και δυνατότητα να γίνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Απώλεια της πρωτοβουλίας

Στα πρώτα στάδια της άνοιας, οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν παθητικοί και χάνουν το ενδιαφέρον τους για διάφορα χόμπι. Δραστηριότητες που γίνονταν συνήθως με αγάπη, τώρα αποφεύγονται. Οι άνθρωποι μπορεί να κάθονται παθητικά μπροστά από μια τηλεόραση για ώρες.

Αλλαγές προσωπικότητας

Ενα άτομο μπορεί να εμφανίσει μεταβολή της προσωπικότητας και να εμφανίσει σύγχυση και δυσπιστία για τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας. Κάποιος που πάσχει από άνοια θα μπορούσε επίσης να αρχίσει να εξαρτάται από τα μέλη της οικογένειας.

Αλλαγές στη διάθεση

Οι γρήγορες εναλλαγές της διάθεσης είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της άνοιας. Οι διακυμάνσεις μπορούν να είναι ευρείας κλίμακας, από την ηρεμία στην οργή και στη συνέχεια σε θλίψη.

Χαμένα αντικείμενα

Στα πρώτα στάδια της άνοιας, ένα άτομο μπορεί να χάσει συνηθισμένα αντικείμενα, όπως ένα ρολόι ή ένα μπολ με ζάχαρη ή να τα βάλει σε περίεργα μέρη.

Κακή κρίση

Ενα άτομο στα πρώτα στάδια της άνοιας μπορεί να ντύνεται ακατάλληλα για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, όπως για παράδειγμα να φορέσει βαριά ρούχα μια ζεστή ημέρα. Μπορεί ακόμα να ξοδέψει μεγάλες ποσότητες χρημάτων από το τηλέφωνο σε τηλεμάρκετινγκ ή διάφορους διαγωνισμούς. Και μπορεί να αγοράσει προϊόντα που δεν του χρειάζονται.

Προβλήματα γλωσσικά

Απλές, καθημερινές λέξεις μπορεί να ξεχαστούν στα πρώτα στάδια της άνοιας ή άλλες ασυνήθιστες λέξεις να αντικαταστήσουν αυτές τις ξεχασμένες λέξεις, καθιστώντας το νόημα δύσκολο να κατανοηθεί.

Δυσκολία με τις καθημερινές εργασίες

Απλές εργασίες, όπως η προετοιμασία ενός γεύματος ή η χρησιμοποίηση μιας συσκευής, μπορεί να είναι δύσκολο να εκτελεστούν. Ακόμα και οι εργασίες που αφορούν στο αγαπημένο χόμπι μπορεί επίσης να αποδειχθούν δύσκολες.

Απώλεια μνήμης

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν πράγματα από καιρό σε καιρό, οι άνθρωποι στα πρώτα στάδια της άνοιας θα ξεχάσουν πράγματα πιο συχνά και δεν θα τα θυμούνται αργότερα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει