Ποια είναι τα σημάδια της αλλεργικής αντίδρασης στο τατουάζ

Τα σημάδια αλλεργικής αντίδρασης σε ένα τατουάζ είναι συχνά παρόμοια με εκείνα που έχει ένα άτομο με αλλεργία του δέρματος. Για παράδειγμα, μπορείτε να παρατηρήσετε ερυθρότητα και οίδημα, εξάνθημα και φαγούρα.

Το σύνολο των συμπτωμάτων αυτών μπορούν να επιδεινωθούν με την έκθεση στο φως ή στη θερμότητα. Μερικές φορές αναπτύσσονται επίσης και φουσκάλες.

Τυπικά, τα εξανθήματα προκαλούνται από το χρωματισμό που χρησιμοποιείται για την εφαρμογή της τεχνικής του τατουάζ στο σώμα, αλλά τα συμπτώματα δεν παρουσιάζονται αμέσως. Μπορεί να εμφανιστούν εβδομάδες, μήνες ή χρόνια μετά από την εφαρμογή του τατουάζ, ενώ υπάρχει και το φαινόμενο να μην εμφανιστούν παρά μόνο όταν επιχειρήσετε να κάνετε ένα νέο τατουάζ.

Η φλεγμονή, η ερυθρότητα και τα εξανθήματα είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα της αλλεργικής αντίδρασης σε ένα τατουάζ. Μια τέτοια αντίδραση δεν είναι πολύ συχνή, αλλά όταν συμβαίνει, είναι συνήθως το αποτέλεσμα της αλλεργίας σε μία ή περισσότερες από τις χρωστικές που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του τατουάζ. Αυτό το είδος της αλλεργίας μπορεί επίσης να προκαλέσει φαγούρα που διαρκεί πέρα από την αρχική επούλωση. Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι τα σημάδια της αλλεργικής αντίδρασης σε ένα τατουάζ δεν εμφανίζονται πάντα αμέσως μετά τη δημιουργία του, αλλά μπορεί να παρουσιαστούν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες αργότερα.

Μερικές φορές, μια αλλεργική αντίδραση σε ένα τατουάζ είναι αρκετά ήπια και εμφανίζεται σαν μικρά σπυριά και ερυθρότητα που εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, αφήνοντας το σώμα (και το τατουάζ) ανέπαφο. Δεν γίνεται, όμως, πάντα έτσι.

Μερικοί άνθρωποι έχουν αντιδράσεις πολύ σοβαρότερες από ερυθρότητα και οίδημα. Το σώμα μπορεί να αντιδράσει τόσο έντονα στην τέχνη του τατουάζ που καταφέρνει να αφαιρέσει τη χρωστική ουσία, αφήνοντας το τατουάζ χωρίς χρώμα. Αυτό συμβαίνει συχνά με το τατουάζ που χρησιμοποιεί κόκκινη χρωστική ουσία, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί και με άλλα χρώματα.

Μια αλλεργική αντίδραση σε ένα τατουάζ μπορεί μερικές φορές να επιδεινωθεί από το φως του ήλιου. Για παράδειγμα, μπορεί να υποστεί σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων, όπως οίδημα και ερυθρότητα, όταν το φως του ήλιου χτυπά την περιοχή του τατουάζ. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι ανακαλύπτουν ότι υπάρχει αλλεργική αντίδραση στο τατουάζ, αφού περάσουν κάποιο χρόνο σε εξωτερικό χώρο και το τατουάζ τους είναι εκτεθειμένο στο ηλιακό φως. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι αλλεργίες στη βαφή του τατουάζ επιδεινώνονται με την παρουσία της θερμότητας. Το οίδημα μπορεί να γίνει πιο εμφανές και να αναπτυχθεί φαγούρα.

Επίσης, να έχετε κατά νου πως το γεγονός ότι δεν είχατε μια αλλεργική αντίδραση στο πρώτο τατουάζ δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανίσετε σε κανένα. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν έχουν περάσει χρόνια από τότε που κάνατε το πρώτο τατουάζ. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν τα συμπτώματα στο δεύτερο ή στο τρίτο τατουάζ. Αλλοι μπορεί να αναπτύξουν ελαφρά ερυθρότητα και φαγούρα αλλά δεν έχουν καμία σοβαρή αντίδραση μέχρι να κάνουν νέο τατουάζ. Αν αυτό συμβεί, δεν αποκλείεται να υποφέρετε από συμπτώματα όπως σοβαρή ερυθρότητα, κνησμό και φλύκταινες σε όλα τα τατουάζ που έχετε συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου που μέχρι τώρα δεν είχε παρουσιάσει κανένα πρόβλημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει