Ποια είναι τα σημάδια προβλημάτων στον σπλήνα

Ο σπλήνας είναι ένα όργανο περίπου στο μέγεθος μιας γροθιάς και βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του σώματός μας, πάνω από το στομάχι και κάτω από το θώρακα.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι ιστών στον σπλήνα που υποστηρίζουν βιολογικές λειτουργίες. Ο ιστός του λευκού πολφού υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και την παραγωγή λεμφοκυττάρων. Αυτά τα λεμφοκύτταρα παράγουν αντισώματα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Ο ιστός του κόκκινου πολφού φιλτράρει υλικά όπως οι ιοί και τα βακτήρια από το αίμα. Ο κόκκινος πολφός, επίσης, καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια που έχουν υποστεί ζημιά, είναι μη φυσιολογικά ή πολύ γερασμένα για να λειτουργήσουν σωστά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια των προβλημάτων που είναι σχετικά με τον σπλήνα, ώστε να μπορέσετε να αναζητήσετε πιο εύκολα ιατρική φροντίδα. Για παράδειγμα ένας πρησμένος σπλήνας είναι πιο εύκολο να διαρραγεί απ’ ό,τι ένας κανονικός σπλήνας και η ρήξη του σπλήνα μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή αιμορραγία.

Σημάδια πρησμένου σπλήνα

Είναι πιθανό ένας πρησμένος σπλήνας να μην παράγει καθόλου σημάδια και συμπτώματα, αλλά όταν παράγει συμπτώματα, μερικά απ’ αυτά περιλαμβάνουν πόνο στην άνω αριστερή κοιλιακή χώρα. Αυτός ο πόνος μπορεί να εξαπλωθεί προς τον αριστερό ώμο. Ακόμα και χωρίς φαγητό ένα άτομο με διευρυμένο (πρησμένο) σπλήνα μπορεί να αισθάνεται χορτάτο, επειδή ο σπλήνας πιέζει το στομάχι. Οι συχνές λοιμώξεις και οι εύκολες αιμορραγίες είναι δύο σημάδια πρησμένου σπλήνα, λόγω της υποβάθμισης των λειτουργιών του οργάνου. Αλλα συμπτώματα του πρηξίματος είναι η αναιμία και η κόπωση.

Σημάδια ρήξης του σπλήνα

Το σημείο που είναι τοποθετημένος ο σπλήνας μέσα στο σώμα τον καθιστά επιρρεπή σε βλάβες. Για παράδειγμα, ένας καβγάς με γροθιές ή ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, μπορούν να οδηγήσουν σε ρήξη σπλήνα. Ο κοιλιακός πόνος είναι επίσης ένα σημάδι ρήξης ή τραυματισμού του σπλήνα. Αν η κοιλιά είναι πολύ μαλακή, θα μπορούσε να είναι επίσης ένα σύμπτωμα. Αλλα σημάδια ρήξης του σπλήνα περιλαμβάνουν σύγχυση, λιποθυμία, θολή όραση, αίσθημα ζαλάδας που μπορεί να είναι ένδειξη χαμηλής πίεσης του αίματος. Η χαμηλή πίεση του αίματος μπορεί να συμβεί αν ο σπλήνας αιμορραγεί.

Σημάδια συσσώρευσης

Για άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία, τα κύτταρα μπορούν να εγκλωβιστούν μέσα στον σπλήνα. Ενα σημάδι γι’ αυτό είναι ο πόνος στην κοιλιακή χώρα. Η συγκέντρωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον σπλήνα μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της αιμοσφαιρίνης, μια κατάσταση που είναι απειλητική για τη ζωή. Σε μια τέτοια περίπτωση ο σπλήνας μπορεί να διευρυνθεί τόσο πολύ που να γεμίσει την κοιλιακή κοιλότητα. Σημάδια συγκέντρωσης περιλαμβάνουν ξαφνική αδυναμία, ωχρότητα στα χείλη και άλλες βλεννώδεις μεμβράνες, δύσπνοια και ταχυκαρδία. Πρόκειται για μια κατάσταση που πρέπει να τύχει άμεσης ιατρικής φροντίδας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει