Ποια είναι τα σημάδια της κατάθλιψης στους εφήβους

Η εφηβική κατάθλιψη μπορεί να έχει πολύ διαφορετικά σημάδια από τα σημάδια κατάθλιψης των ενηλίκων γι’ αυτό και είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ποια είναι τα κύρια συμπτώματα αυτής της κατάστασης.

Βεβαίως, ένα σύμπτωμα από μόνο του δεν υποδηλώνει καταθλιπτική ασθένεια. Οι γονείς και οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν κι άλλα κομμάτια του παζλ που μπορεί να ταιριάζουν μεταξύ τους για να σχηματίσουν την εφηβική κατάθλιψη.

Σε γενικές γραμμές το μόνο σύμπτωμα που μπορεί από μόνο του να αποτελεί ένδειξη αυτής της κατάθλιψης, είναι αν ένας έφηβος παρουσιάζει αυτοκτονικές τάσεις ή ισχυρίζεται ότι θέλει να πεθάνει. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν και αυτά τα παιδιά θα πρέπει να λάβουν βοήθεια άμεσα από ψυχίατρο ή ψυχολόγο.

Μια από τις σημαντικότερες διαφορές μεταξύ της εφηβικής κατάθλιψης και της κατάθλιψης των ενηλίκων είναι πως οι έφηβοι μπορούν να περάσουν πολύ περισσότερο χρόνο με τους συνομήλικούς τους. Οι ενήλικες έχουν την τάση να απομακρύνονται από τους φίλους τους όταν πάθουν κατάθλιψη, αλλά οι έφηβοι μπορούν να βασίζονται στους φίλους τους επειδή οι ενήλικες «δεν μπορούν να τους καταλάβουν», όπως λένε. Ετσι, αυτό που θα πρέπει να παρατηρήσουμε είναι αν έχουν την τάση να αποφεύγουν τους ενήλικες σε σχέση με πριν, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν κοντά στους συνομήλικούς τους.

Οι έφηβοι που βιώνουν κατάθλιψη, μπορεί ωστόσο να αποσυρθούν από ορισμένες δραστηριότητες. Θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν το αγαπημένο τους σπορ, να αποσύρουν τη συμμετοχή τους σε διάφορα κλαμπ, ή συλλόγους ή ακόμα μπορεί να σταματήσουν να παίζουν το αγαπημένο τους όργανο. Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα σαφείς, όμως θα μπορούσαν να εκφράσουν έλλειψη ενδιαφέροντος για μια δραστηριότητα που κάποτε έβρισκαν απολαυστική.

Ενας άλλος δείκτης είναι οι διαταραχές του ύπνου. Οι έφηβοι δεν μπορούν να κοιμηθούν καλά ή θα μπορούσαν να μην κοιμούνται καν για ένα μεγάλο διάστημα της νύχτας.  Η κατάθλιψη στους ενήλικες, ωστόσο, είναι πιο συχνά συνδεδεμένη με την αϋπνία απ’ ό,τι είναι η εφηβική κατάθλιψη.

Σε πολλούς εφήβους, τα πιο σημαντικά συμπτώματα της κατάθλιψης εκδηλώνονται ως ευερεθιστότητα ή θυμός αντί για δάκρυα και θλίψη. Οι έφηβοι μπορεί να έχουν κόντρα με τους γονείς, να γίνονται αγενείς ή απλά να φαίνονται θυμωμένοι και να είναι έτοιμοι για αντιπαράθεση σε κάθε ευκαιρία, ό,τι κι αν τους πουν οι γονείς τους.

Αλλοι πιθανοί δείκτες της εφηβικής κατάθλιψης μπορεί να είναι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, ανεξήγητα σωματικά συμπτώματα όπως συχνοί πονοκέφαλοι, κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, καθώς και κακή απόδοση στο σχολείο.

Μια βασική διαφορά μεταξύ της εφηβικής κατάθλιψης και της κατάθλιψης των ενηλίκων είναι ότι η θεραπεία θα πρέπει να τηρείται πιο προσεκτικά. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη της τάσης αυτοκτονίας, όταν παίρνουν πολλά αντικαταθλιπτικά. Αλλωστε, σχεδόν όλα τα αντικαταθλιπτικά έχουν σαφείς προειδοποιήσεις για τους έφηβους και τους νεαρούς ενήλικους χρήστες και συνιστούν να έχετε αυξημένη προσοχή για τυχόν ενδείξεις ερεθισμού ή σκέψεων περί αυτοκτονίας.

Αν και αυτά τα συμπτώματα μπορούν να αναπτυχθούν αμέσως μετά το ξεκίνημα της θεραπευτικής φαρμακευτικής αγωγής, δεν αποκλείεται να αναπτυχθούν και σε ένα μεταγενέστερο στάδιο. Αυτό σημαίνει πως η τακτική παροχή συμβουλών αλλά και η εποπτεία των φαρμάκων είναι εξαιρετικά σημαντική.

Είναι πολύτιμο για τους ενήλικες να συνεργαστούν με το γιατρό όταν παίρνουν τέτοιου είδους φάρμακα. Οι ηλικιωμένοι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αυτοκτονικά συμπτώματα από τη λήψη αντικαταθλιπτικών συγκριτικά με τους εφήβους αν και δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η κατάθλιψη σε κάθε περίπτωση και σε κάθε ηλικία ενέχει τον κίνδυνο της αυτοκτονίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει