Ποια είναι τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από αυγό

Το βακτήριο Salmonella enteritidis είναι η κύρια αιτία της τροφικής δηλητηρίασης από αυγά. Αυτό το βακτήριο μολύνει συνήθως τις ωοθήκες της κότας και ως εκ τούτου μολύνονται ακολούθως τα αυγά της.

Τα περιττώματα από μολυσμένες κότες μπορούν επίσης να μολύνουν το τσόφλι του αυγού. Σύμφωνα με τις έρευνες ένας στους 70 ανθρώπους μπορεί να εκτεθεί σε αυγό μολυσμένο από σαλμονέλα σε ετήσια βάση.

Πυρετός, ρίγη και εφίδρωση

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα αναπτύσσουν πυρετό εντός 12 έως 72 ωρών από την κατανάλωση των μολυσμένων αυγών. Ο πυρετός είναι συνήθως 38 C έως 39 C. Ρίγη και εφίδρωση συχνά συνοδεύουν τον πυρετό, ο οποίος συνήθως πέφτει σε δύο με τρεις ημέρες.

Κοιλιακές κράμπες

Κοιλιακές κράμπες συνήθως εμφανίζονται περίπου την ίδια στιγμή με τον πυρετό. Οι κοιλιακές κράμπες προαναγγέλλουν την έναρξη της διάρροιας.

Διάρροια

Διάρροια εμφανίζεται σύντομα μετά την έναρξη του κοιλιακού πόνου. Η σοβαρότητά της ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν σχετικά ήπια διάρροια, ενώ άλλοι μπορεί να παράγουν μεγάλο όγκο υδαρών κοπράνων. Σπάνια μπορεί να είναι στα κόπρανα παρούσα βλέννα ή ακόμα και αίμα. Η διάρροια από τροφική δηλητηρίαση σαλμονέλας τυπικά διαρκεί από τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε γενικές γραμμές, τα αντιβιοτικά δεν χρειάζονται, καθώς τα βακτήρια εξουδετερώνονται από τις ίδιες τις άμυνες του οργανισμού.

Τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και τα νεαρά άτομα με HIV είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρή διάρροια από είναι εκείνα με ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Άτομα με προϋπάρχουσα ασθένεια φλεγμονώδους εντέρου είναι επίσης επιρρεπή σε σοβαρή δηλητηρίαση από σαλμονέλα που σχετίζεται με διάρροια.

Ναυτία και εμετός

Η ναυτία και ο εμετός μπορεί επίσης να συμβούν, ενώ δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και αφυδάτωση λόγω του εμετού και της διάρροιας. Εάν αισθανθείτε ζάλη ενώ στέκεστε όρθιοι, εάν έχετε ξηροστομία και πονοκέφαλο μπορεί να έχετε αφυδατωθεί. Καλέστε το γιατρό σαν εσείς ή κάποιος οικείος σας έχει αυτά τα συμπτώματα. Ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να χορηγήσει ενδοφλέβια υγρά για αποκατάσταση της απώλειας των υγρών που προκλήθηκε από την διάρροια και τον εμετό.

Πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι

Η τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο και πόνους των μυών. Ο πονοκέφαλος μπορεί να οφείλεται στην αφυδάτωση και όχι σε σύμπτωμα της ίδιας της λοίμωξης. Εάν είστε σε θέση να πιείτε ένα φάρμακο, τότε ένα μη συνταγογραφούμενο φάρμακο θα μπορούσε να βοηθήσει να ανακουφιστείτε από αυτά τα συμπτώματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει