Ποια είναι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης στους ηλικιωμένους

Η αφυδάτωση είναι η έλλειψη υγρών ή η απώλεια υγρών από το σώμα που ενδέχεται να βλάψει τις κανονικές λειτουργίες του oργανισμού και μπορεί να είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.

Η έλλειψη υγρών μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει ανεπαρκής πρόσληψη νερού, ειδικά κατά τις υψηλές θερμοκρασίες. Η απώλεια υγρών από το σώμα συχνά είναι αποτέλεσμα εμετού, χρήσης ορισμένων φαρμάκων, βαριάς εφίδρωσης και διάρροιας.

Τα σημάδια της αφυδάτωσης στους ηλικιωμένους μερικές φορές είναι λιγότερο ορατά απ’ ό,τι είναι στα νεότερα άτομα. Αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος και ζαρωμένα μάτια. Πολλοί μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ζάλη, μειωμένη παραγωγή ούρων, χαμηλή αρτηριακή πίεση και ανάπτυξη ουρολοίμωξης.

Στους νεαρούς ενήλικες η ρυτίδωση ή η μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος είναι κάτι που προκαλεί εντύπωση και για το λόγο αυτό τα σημάδια της αφυδάτωσης είναι περισσότερο ορατά. Ενας ηλικιωμένος, όμως, μπορεί να εκλάβει αυτά τα σημάδια ως αποτέλεσμα της γήρανσης και έτσι να μην δώσει την απαιτούμενη προσοχή.

Ένας τρόπος για να ελεγχθεί αν ένας ηλικιωμένος υποφέρει από αφυδάτωση, είναι να τραβήξουμε το δέρμα του χεριού του και στη συνέχεια να το αφήσουμε. Το δέρμα θα πρέπει να επιστρέψει γρήγορα στην κανονική του θέση. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε το γεγονός αυτό αποτελεί μία ένδειξη αφυδάτωσης. Μερικοί ευπαθείς ηλικιωμένοι έχουν επίσης ζαρωμένα μάτια που κι αυτό λόγω ηλικίας μπορεί κάποιος να μην θεωρήσει ότι αποτελεί ένδειξη αφυδάτωσης, παρόλο που μπορεί να είναι.

Όταν το σώμα στερείται υγρών, μειώνεται επίσης η ποσότητα των ούρων. Το χρώμα των ούρων γίνεται συχνά πιο σκούρο και παρουσιάζονται πιο πυκνά όταν κάποιος είναι αφυδατωμένος. Η δυσκοιλιότητα μπορεί επίσης να προκύψει λόγω μικρότερης ποσότητας υγρών, καθώς τα υγρά βοηθούν να μαλακώσουν τα κόπρανα και να υπάρχει καλύτερη κίνηση του εντέρου.

Εκτός από τα παραπάνω, η αφυδάτωση στους ηλικιωμένους μπορεί επίσης να προκαλέσει πυρετό, ξηρότητα των ματιών και του στόματος και απουσία ιδρώτα. Ενδείξεις σοβαρής αφυδάτωσης μπορεί να είναι οι σοβαρές μυϊκές κράμπες, η σύγχυση, η απώλεια συνείδησης και οι σπασμοί.

Πολλοί ηλικιωμένοι άνδρες και γυναίκες είναι επίσης επιρρεπείς σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, η υψηλή πίεση του αίματος και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Μπορεί να παίρνουν φάρμακα εξαιτίας αυτών των καταστάσεων ή για να προληφθούν αυτές οι καταστάσεις και κάποια απ’ αυτά τα φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση, κάτι που μπορεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις συνθήκες που βιώνουν.

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση των ηλικιωμένων είναι η αδυναμία λόγω της ηλικίας τους που κάνει γι’ αυτούς πιο δύσκολο να σηκώνονται συνέχεια και να πηγαίνουν να πιουν νερό. Η αίσθηση της δίψας μπορεί επίσης να μειωθεί και να μην αισθάνονται την ανάγκη να πίνουν υγρά όσο συχνά χρειάζεται να το κάνουν. Για τους λόγους αυτούς είναι σημαντικό οι άνθρωποι που τους φροντίζουν και τα μέλη της οικογένειάς τους να γνωρίζουν πώς να ψάξουν τα συμπτώματα και τα σημάδια της αφυδάτωσης στα αγαπημένα τους ηλικιωμένα πρόσωπα.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η αφυδάτωση στους ηλικιωμένους είναι να βεβαιωθείτε ότι προσλαμβάνουν επαρκή ποσότητα νερού κάθε ημέρα. Θα πρέπει, επίσης, να ενθαρρύνονται να πίνουν συνέχεια νερό και να τους εφοδιάζετε συχνά με νερό, υγρά και σούπες. Όταν παρουσιάζουν εμετό, διάρροια ή λοιμώξεις, θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα θεραπεία και αντικατάσταση των υγρών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει