Ποια είναι τα συμπτώματα της διάσεισης

Το χτύπημα στο κεφάλι είναι πάντα επικίνδυνο. Το να γνωρίζει κανείς πώς να ανιχνεύσει τα σημάδια της διάσεισης μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά για κάποιον που έχει υποστεί τέτοιο τραυματισμό.

Ένα μέρος του προβλήματος με τη διάσειση είναι πως ένα χτύπημα στο κεφάλι συχνά φαίνεται πολύ πιο σοβαρό απ’ ό,τι πραγματικά είναι. Υπάρχει ένα μεγάλο ποσό του αίματος που πλημμυρίζει το κεφάλι και το τριχωτό της κεφαλής. Αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και ένα σχετικά μικρό κόψιμο στο κεφάλι χρειάζεται ράμματα.

Ως εκ τούτου, ένα μεγάλο χτύπημα δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι είναι ένα πολύ μεγάλο τραύμα στο κεφάλι. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει πως ένα χτύπημα στο κεφάλι θα πρέπει να αγνοηθεί. Αντίθετα, οποιοδήποτε χτύπημα στο κεφάλι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, είναι πως υποθέτουν ότι η διάσειση δεν είναι τόσο σοβαρή, όσο μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της διάσεισης είναι η αμνησία και η σύγχυση. Η αμνησία, ή η απώλεια μνήμης, συνήθως περιλαμβάνει το ίδιο το ατύχημα που προκάλεσε το χτύπημα στο κεφάλι, δηλαδή το άτομο δεν μπορεί να θυμηθεί το περιστατικό. Το άτομο που έχει υποστεί τη βλάβη μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του, αλλά μπορεί και όχι. Άλλα συμπτώματα της διάσεισης μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, ζάλη και μπερδεμένη ομιλία.

Δυστυχώς, τα σημάδια της διάσεισης μπορεί να μην εμφανιστούν αμέσως γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι μπορεί να περάσουν ώρες ή μερικές φορές ημέρες για να εμφανιστούν. Η αργή ανάπτυξη των συμπτωμάτων μπορεί να περιλαμβάνει προβλήματα συγκέντρωσης, ευερεθιστότητα, ευαισθησία στο φως και απώλεια μνήμης.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί μετά από μια πτώση να αποκτήσουν ένα οίδημα του εγκεφάλου ή αιμορραγία στον εγκέφαλο. Σε αντίθεση με μία μικρή διάσειση, όπου ο εγκέφαλος επηρεάζεται μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ένα τραύμα της κεφαλής, σαν κι αυτό θα πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά. Αυτό το είδος του τραυματισμού στο κεφάλι, θα εμφανιστεί σε μια αξονική τομογραφία, σε αντίθεση με μια τυπική διάσειση, μπορεί δε να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης υπάρχει αν το άτομο που έχει τραυματιστεί στο κεφάλι έχει άνισο μέγεθος στις κόρες των ματιών, προβλήματα με τα πόδια ή έχει χάσει τις αισθήσεις του. Αν επίσης αισθάνεται αδυναμία σε μία από τις δύο πλευρές του σώματός του ή έχει σπασμούς θα πρέπει να καλέσετε αμέσως σε βοήθεια.

Αν είστε εσείς που αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα καλέστε άμεσα το γιατρό σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει