Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι μια κατάσταση του πεπτικού συστήματος κατά την οποία τα οξέα του στομάχου και μικρά σωματίδια τροφών ρέουν σε αντίστροφη κίνηση από το στομάχι στον οισοφάγο.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι γενικά δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς τα συμπτώματά της είναι εμφανή στα περισσότερα άτομα. Τα πιο συχνά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, είναι η καούρα, η αίσθηση της τροφής που παγιδεύεται στο λαιμό και η ναυτία. Επίσης, άλλα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι ο πόνος στο στήθος, ειδικά το βράδυ στον ύπνο, η βραχνάδα ή ο πονόλαιμος, μια πικρή ή όξινη γεύση στο στόμα, η δυσκολία στην κατάποση, ο ξηρός βήχας και το συχνό ρέψιμο.

Οι άνθρωποι που βιώνουν τέτοια συμπτώματα τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ιδιαίτερα μετά τα γεύματα, θα μπορούν να θεωρούν ότι έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Tα οξέα του στομάχου είναι αυτά που προκαλούν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, όπως καούρα, βραχνάδα και πονόλαιμο.

Αυτό που προκαλεί την παρέκκλιση των οξέων του στομάχου από τη φυσιολογική τους πορεία και την εισαγωγή τους στον οισοφάγο, είναι η βλάβη του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα. Κανονικά τα τρόφιμα ταξιδεύουν από το στόμα, μέσω του οισοφάγου και στη συνέχεια μέσω του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα οδηγούνται στο στομάχι, όπου και χωνεύονται. Ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας είναι μια ομάδα μυών που ανοίγουν για να αφήσουν τις τροφές να μπουν μέσα και στη συνέχεια κλείνουν. Σε κάποιον που έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας δεν κλείνει πάντα. Αν λοιπόν δεν κλείνει καλά, μερικές φορές θα χαλαρώσει όταν δεν πρέπει και τότε το οξύ μπορεί να επιστρέψει στον οισοφάγο και το λαιμό.

Οποιος έχει βιώσει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα θα πρέπει να μιλήσει στο γιατρό του και να κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής του. Εάν δεν αντιμετωπιστεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, θα ερεθίζει συνεχώς τον οισοφάγο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία, αναπνευστικά προβλήματα και προβλήματα στην κατάποση. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί, επίσης, να αυξήσει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου.

Για πολλούς ανθρώπους οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποτρέψουν πολλά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Συνιστάται στα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να αποφεύγουν να πίνουν αλκοόλ, καφεϊνούχα ποτά, ανθρακούχα αναψυκτικά και εσπεριδοειδή, καθώς και τους χυμούς τους. Επίσης, συνιστάται να μένουν μακριά από τη σοκολάτα, τις ντομάτες, τα πικάντικα ή τα λιπαρά τρόφιμα, τα βαριά γαλακτοκομικά προϊόντα και τη μέντα.

Υπάρχουν τρεις κύριες φαρμακευτικές αγωγές που διατίθενται για την αντιμετώπιση των πιο συχνών συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αυτά περιλαμβάνουν αντιόξινα φάρμακα, H2-ανταγωνιστές (αναστολείς των Η2 υποδοχέων της ισταμίνης) και αναστολείς αντλίας πρωτονίων.

Τα αντιόξινα είναι τα πιο συχνά και συνήθως άμεσα διαθέσιμα φάρμακα. Θεραπεύουν την καούρα αλλά αυτή επιστρέφει και έτσι ο οισοφάγος δεν έχει επαρκή χρόνο να επουλωθεί.

Οι Η2-ανταγωνιστές περιορίζουν την ποσότητα του οξέος που παράγει το στομάχι και μπορούν να βοηθήσουν τον οισοφάγο να επουλωθεί. Χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επηρεάσουν τα οξέα του στομάχου. Οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων που αντικατέστησαν τα τελευταία χρόνια τους Η2-ανταγωνιστές, χρειάζονται περισσότερο χρόνο από τα αντιόξινα αλλά μπλοκάρουν τελείως την παραγωγή οξέων στο στομάχι.

Και τα δύο φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται τακτικά για να ελέγξουν την ασθένεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει