Πρώιμα συμπτώματα της παγκρεατικής νόσου

Το πάγκρεας, το οποίο βρίσκεται πίσω από το στομάχι, παράγει παγκρεατικά υγρά και ορμόνες συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης. Οι ουσίες που παράγονται από αυτό το όργανο διευκολύνουν την πέψη.

Όταν το πάγκρεας δεν λειτουργεί σωστά, διάφορα προβλήματα υγείας μπορεί να προκύψουν. Το πάγκρεας μπορεί να αποκτήσει φλεγμονή, να φράξει και να προσβληθεί από καρκίνο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα της παγκρεατικής νόσου, έτσι ώστε η θεραπεία να μπορεί να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν.

Κοιλιακό άλγος

Η παγκρεατίτιδα ή φλεγμονή του παγκρέατος, είναι η πιο συχνή κατάσταση που επηρεάζει αυτό το όργανο. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι οξεία και να εμφανιστεί απότομα, όπως για παράδειγμα όταν χολόλιθοι μπλοκάρουν το πάγκρεας. Μπορεί επίσης να έρθει σε πιο αργούς ρυθμούς και να γίνει χρόνια. Το κύριο σύμπτωμα της παγκρεατίτιδας είναι το κοιλιακό άλγος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, δεν υπάρχουν πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια, αλλά η κατάσταση έρχεται γρήγορα. Στις χρόνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει πόνος στην κοιλιά που είναι επίμονος, εμφανίζεται μετά το φαγητό και σταδιακά επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ναυτία

Η παγκρεατίτιδα μπορεί επίσης να οφείλεται σε μια ιατρική κατάσταση που κάνει τα υγρά που παράγονται από το πάγκρεας να επιτίθενται στο ίδιο το όργανο. Αυτό μπορεί να κάνει το πάγκρεας να χαλάσει. Συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν μια τέτοια κατάσταση είναι η βαριά χρήση αλκοόλ, το τραύμα στο πάγκρεας, ενώ μπορεί να προκύψει και ως παρενέργεια κάποιων φαρμάκων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν το πάγκρεας σταματήσει να δημιουργεί πεπτικά υγρά, δεν υπάρχει κανένας κοιλιακός πόνος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συμπτώματα όπως ναυτία, εμετός και διάρροια μπορεί να είναι τα μόνα προειδοποιητικά σημάδια.

Απώλεια Βάρους

Εάν το πάγκρεας δεν παράγει τους χυμούς και τις ορμόνες που απαιτούνται για την πέψη, τα τρόφιμα δεν απορροφώνται σωστά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και σε απώλεια βάρους, ακόμη και αν η όρεξη είναι μια χαρά. Οποιαδήποτε ανεξήγητη απώλεια βάρους θα πρέπει πάντα να εξετάζεται από γιατρό. Στην περίπτωση της παγκρεατικής νόσου, η απώλεια βάρους ενδέχεται να συνοδεύεται από λίπος στα κόπρανα ή ελαιώδη κόπρανα, επειδή το σώμα δεν απορροφά το λίπος.

Αδυναμία

Αυτό το όργανο μπορεί επίσης να παρουσιάσει καρκίνο. Ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, διότι συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται μπορεί να υπάρχει γενικό αίσθημα κόπωσης, αδυναμίας και γενική κακουχίας. Επίσης, το ασπράδι των ματιών και του δέρματος μπορεί να αναπτύξει μια κιτρινωπή χρωστική που ονομάζεται ίκτερος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει