Ποια φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Αν και η χορτοφαγία έχει γίνει δημοφιλής, είναι πολλοί οι άνθρωποι που ανησυχούν ότι της λείπουν οι πρωτεΐνες. Προσθέτοντας φασόλια, λαχανικά και φρούτα υψηλής πρωτεΐνης μπορεί όμως να γίνει απόλυτα υγιεινή διατροφή.

Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν φρούτα με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως το αβοκάντο, τα αχλάδια και τα ροδάκινα.

Τα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν μια εξαιρετικά δημοφιλή εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης, επειδή είναι χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά που αποτελούν κλειδιά για την ανάπτυξη του σώματος, καθώς και τη συντήρησή του. Τα βερίκοκα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Οχι μόνο είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, ψευδάργυρο, φολικό οξύ, κάλιο, σίδηρο, φυτικές ίνες, β-καροτένιο και βιταμίνη Κ.

Τα αβοκάντο είναι επίσης υψηλό σε πρωτεΐνες φρούτo. Αν και συχνά ταξινομείται στα λαχανικά, το αβοκάντο είναι στην πραγματικότητα ένα φρούτο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, καθώς και σε ψευδάργυρο, νιασίνη, φυτικές ίνες, φολικό οξύ και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Είναι επίσης μια καλή πηγή υγιών για την καρδιά λιπαρών. Αντίθετα, όμως, με τα περισσότερα άλλα φρούτα, το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θερμίδες κι αυτό θα πρέπει να το λαμβάνετε υπόψιν.

Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έχουν και τα σύκα, με τα αποξηραμένα να έχουν επίσης και αρκετές θερμίδες, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Εκτός του ότι είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης, τα σύκα περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά. Αυτός είναι και ο λόγος που το σύκο συχνά συνιστάται ως ένα υγιές σνακ για τους αθλητές.

Τα ροδάκινα έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Ενα μέσο ροδάκινο περιέχει 2 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ο καρπός τους είναι ακόμα μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και βιταμίνης Α. Το ίδιο ισχύει και για τον ανανά.

Αλλα φρούτα που περιέχουν πρωτεΐνες είναι τα μούρα, τα σμέουρα, τα μήλα, οι καρύδες, τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια, το καρπούζι, το λεμόνι, το πεπόνι, οι μπανάνες και τα κεράσια. Τα αποξηραμένα μούρα περιέχουν το υψηλότερο ποσό πρωτεΐνης, 4 γρ. ανά μερίδα. Τα υπόλοιπα περιέχουν από 1 έως 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, ανά μερίδα.

Τα φρούτα γενικά δεν περιέχουν τόσο πολλές πρωτεΐνες, όσες περιέχουν οι ζωικές πηγές. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μια διατροφή που αποτελείται από μια ποικιλία από φρούτα, ωστόσο, είναι πιθανό να τρώνε επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών. Συνδυάζοντας τα φρούτα με άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως τα φασόλια, τα όσπρια και άλλα τρόφιμα μπορούν, ωστόσο, να προσθέσουν ακόμα και την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης ή και περισσότερη, απ’ όση προσλαμβάνει κάποιος από μια διατροφή που βασίζεται στο κρέας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει