Οι διατροφικές πηγές πρωτεΐνης

Οι πρωτεΐνες, οργανικές ενώσεις αμινοξέων, αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της ανθρώπινης διατροφής. Ανάλογα με τη διατροφή του καθενός η ποσότητα της πρωτεΐνης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Σε δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες, οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, είναι υποχρεωτικές. Σε μια χορτοφαγική διατροφή, είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνει κανείς πρωτεΐνη.

Το να γνωρίζει κανείς ποια τρόφιμα περιέχουν υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών είναι μια καλή αρχή για το ξεκίνημα ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Όσπρια και ξηροί καρποί

Τα όσπρια περιλαμβάνουν μια ευρεία ποικιλία διαφορετικών σπόρων, όπως τα φασόλια και οι φακές. Μαζί με τους ξηρούς καρπούς, τα όσπρια αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεϊνών για χορτοφάγους ή vegan.

Αυγά

Τα αυγά παρέχουν πρωτεΐνες και μπορούν να παρασκευαστούν με διάφορους τρόπους. Ωστόσο, ο τρόπος που προετοιμάζετε τα αυγά σας θα καθορίσει πόση πρωτεΐνη θα πάρετε απ’ αυτά. Τα θρεπτικά συστατικά χάνονται κατά τη διάρκεια ορισμένων διαδικασιών, όπως το τηγάνισμα και η ψύξη. Τα αποξηραμένα ασπράδια αυγών έχουν περισσότερη πρωτεΐνη από ένα ωμό αυγό.

Λαχανικά

Πολλά λαχανικά περιέχουν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης. Οι χορτοφαγικές δίαιτες συχνά απαιτούν μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των συγκεκριμένων λαχανικών από άλλα είδη. Πλούσια σε πρωτεΐνες λαχανικά είναι το μπρόκολο και το κουνουπίδι.

Κρέατα

Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης μπορούν να βρεθούν σε κόκκινα κρέατα, όπως οι μπριζόλες βόειου κρέατος. Μπορούν, επίσης, να βρεθούν σε αρνίσιο και χοιρινό κρέας, σε κοτόπουλα, αλλά ακόμα και κρέας ελαφιού. Το ψαχνό κρέας είναι ιδανικό για δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνες που δεν είναι χορτοφαγικές.

Ψάρι

Τα ψάρια και τα άλλα θαλασσινά, οστρακοειδή και μαλακόστρακα παρέχουν υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Πολλοί άνθρωποι βασίζονται εξ ολοκλήρου στα ψάρια για την πρωτεΐνη, επειδή είναι πιο υγιεινά από τα λιπαρά κρέατα.

Φασόλια

Τα φασόλια είναι πολύτιμες πηγές πρωτεΐνης και υπάρχουν σε ατελείωτες ποικιλίες, χρώματα και μεγέθη. Τόσο τα κόκκινα, όσο και τα λευκά και τα μαύρα φασόλια αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης.

• Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι ποσότητες πρωτεΐνης ποικίλουν στις τροφές. Το πώς θα παρασκευάσετε το φαγητό σας, επηρεάζει επίσης την ποσότητα πρωτεΐνης που καταναλώνετε. Οταν μαγειρεύετε τις τροφές, αυτές χάνουν πρωτεΐνη, οπότε μια καλή ιδέα είναι να καταναλώσετε όσο περισσότερα ωμά αλλά πλούσια σε πρωτεΐνες λαχανικά μπορείτε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει