Ποιες είναι οι επιπτώσεις από την κατανάλωση fast food

Η κατανάλωση fast food συμβάλλει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας. Επειδή πρόκειται για φαγητό που έχει μικρή θρεπτική αξία αν κανείς το καταναλώνει σε τακτική βάση βλάπτει τον οργανισμό του.

Τα περισσότερα fast foods έχουν μικρή θρεπτική αξία και αν οι άνθρωποι τα προτιμούν από περισσότερο υγιεινά φαγητά, τότε στερούν από το σώμα τους ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες.

Το fast food περιέχει, επίσης, ορισμένες επιβλαβείς ουσίες που βλάπτουν την υγεία και την ευεξία του σώματος. Η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της κατανάλωσης του γρήγορου φαγητού αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και πολλά εστιατόρια έχουν αρχίσει να προσφέρουν κάποια γρήγορα μεν αλλά υγιεινά φαγητά, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων επιλογών λαχανικών και φρούτων.

Προτού αποφασίσετε να καταναλώσετε fast foods μάθετε ποια προβλήματα μπορεί να φέρει στο τραπέζι σας το πρόχειρο φαγητό.

Υψηλές θερμίδες

Fast food γενικά θεωρούνται τα χάμπουργκερ, οι τηγανητές πατάτες, η πίτσα, το τηγανητό κοτόπουλο και παρόμοια φαγητά που περιέχουν πολλές θερμίδες ανά γεύμα. Τα τηγανητά τρόφιμα περιέχουν πραγματικά διπλάσιες θερμίδες απ’ ό,τι τα μη τηγανητά. Αν συγκρίνει κανείς ένα τυπικό γεύμα fast food με άλλα ιδίου μεγέθους γεύματα που περιέχουν μια πιο υγιή ισορροπία ομάδων τροφίμων, θα διαπιστώσει πως το fast food είναι πολύ πυκνότερο από τις εναλλακτικές λύσεις. Μερικοί συνδυασμοί fast food μπορεί να παρέχουν σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης ενός ενήλικα σε ένα μόλις γεύμα!

Λίπος

Πολλές επιλογές fast food περιέχουν επιβλαβείς ουσίες που επηρεάζουν αρνητικά το σώμα. Από τα λιπαρά κρέατα μέχρι τα τηγανισμένα τρόφιμα, το γρήγορο φαγητό είναι γεμάτο από τρανς λιπαρά που έχουν συνδεθεί με τη στεφανιαία καρδιακή νόσο, τα εγκεφαλικά επεισόδια, την παχυσαρκία, την ηπατική βλάβη, ακόμα και τον καρκίνο. Παρά το γεγονός ότι τα επιστημονικά στοιχεία δεν είναι πειστικά, τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης τρανς λιπαρών έχουν συνδεθεί με τον διαβήτη, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη στειρότητα.

Μη θρεπτικά συστατικά

Ένα γρήγορο γεύμα προσφέρει άφθονα ανθυγιεινά συστατικά στο σώμα, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τι ΔΕΝ παρέχει στο σώμα. Το γρήγορο φαγητό δεν περιέχει υγιεινά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Αντί γι’ αυτά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πολύ αλάτι, ζάχαρη, τεχνητά πρόσθετα και συντηρητικά. Η αντικατάσταση ενός υγιεινού γεύματος με ένα γρήγορο γεύμα, στερεί από τον οργανισμό τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που είναι βασικό μέρος μιας υγιούς, καλής λειτουργίας του σώματος.

Υπερμεγέθεις μερίδες

Οι έξυπνες εκστρατείες μάρκετινγκ προσπαθούν συνεχώς να επηρεάσουν το είδος του fast food, ώστε να το αγοράσει κανείς σε μεγάλες ποσότητες. Τα αποδεκτά μεγέθη των γευμάτων που ένας ενήλικας πρέπει να καταναλώνει, αγνοούνται όταν πρόκειται για fast food. Τα εστιατόρια πωλούν γεύματα που είναι πέρα από το μέσο μέγεθος και συνηθέστατα δίνουν στον πελάτη τη δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερους συνδυασμούς στο γεύμα του είτε με επιπλέον πράγματα για να το συνοδεύσει, είτε με ακόμα περισσότερα συστατικά στη μερίδα του. Οι άνθρωποι έχουν μια ψευδή αίσθηση για το κατάλληλο μέγεθος της μερίδας, όταν πρόκειται για το γρήγορο φαγητό και συνήθως θα καταναλώσουν ακόμα πιο ανθυγιεινό fast food, ώστε να νοιώσουν χορτάτοι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει