Ποιες είναι οι επιπτώσεις μιας εγκεφαλικής αιμορραγίας

Eνας τραυματισμός ή μια ασθένεια μπορεί να προκαλέσει ρήξη των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων και αιμορραγία. Υπάρχουν δύο τύποι αιμορραγιών του εγκεφάλου. Η υπαραχνοειδής και η ενδο-εγκεφαλική.

Η υπαραχνοειδής αιμορραγία είναι αυτή που εκδηλώνεται μεταξύ του εγκεφάλου και του κρανίου και η ενδο-εγκεφαλική είναι αυτή που προέρχεται από τη ρήξη των αιμοφόρων αγγείων μέσα στον εγκέφαλο. Μια διακοπή στην κανονική ροή του αίματος στα κύτταρα του εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Οι επιπτώσεις της εγκεφαλικής αιμορραγίας μπορεί να είναι καταστροφικές.

Απώλεια της εγκεφαλικής ροής αίματος

Ο εγκέφαλος χρειάζεται μια σταθερή ροή του αίματος για να μεταφέρει ζωτικής σημασίας θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο στα κύτταρα για τη βέλτιστη λειτουργία τους. Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αποθηκεύσει οξυγόνο ή γλυκόζη που είναι απολύτως απαραίτητα για τον μεταβολισμό των εγκεφαλικών κυττάρων και τη λειτουργία των νευρώνων. Μια ρήξη εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων, θα προκαλέσει διαρροή του αίματος στον περιβάλλοντα ιστό. Οι περιοχές του εγκεφάλου που κανονικά τροφοδοτούνταν από τα αιμοφόρα αγγεία που έχουν διαρραγεί, θα βιώσουν ισχαιμία από την έλλειψη οξυγόνου. Τα κύτταρα που βρίσκονται στην περιοχή αυτή θα νεκρωθούν και αυτό θα οδηγήσει σε νευρολογική δυσλειτουργία.

Αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση

Η αιμορραγία στον εγκέφαλο προκαλεί αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος στεγάζεται μέσα στο κρανίο, το οποίο είναι μια άκαμπτη κάψουλα που κρατά τον εγκέφαλο ασφαλή. Η ενδοκρανιακή πίεση είναι η πίεση στο εσωτερικό της κοιλότητας του εγκεφάλου. Η αιμορραγία στον εγκέφαλο μειώνει την οξυγόνωση και προκαλεί πρήξιμο που αυξάνει την ενδοκρανιακή πίεση. Αυτή η αυξημένη πίεση καθιστά πιο δύσκολο να υπάρξει επαρκής ροή αίματος προς τον εγκέφαλο. Το αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτα αυξημένης ενδοκρανιακής πίεσης μπορεί να είναι ο θάνατος.

Νευρολογικές λειτουργίες

Τα αποτελέσματα της εγκεφαλικής αιμορραγίας στη νευρολογική λειτουργία περιλαμβάνουν σοβαρό πονοκέφαλο, μειωμένο επίπεδο συνείδησης που χαρακτηρίζεται από σύγχυση η απώλεια συνείδησης, διαταραχές της όρασης και αδυναμία ή απώλεια των κινητικών λειτουργιών.

Αγγειόσπασμος

Μια επίδραση της εγκεφαλικής αιμορραγίας είναι ο αγγειόσπασμος, δηλαδή η στένωση και συστολή των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων. Το αίμα ερεθίζει τον εγκεφαλικό ιστό και τις εγκεφαλικές αρτηρίες. Το αίμα στον εγκέφαλο προκαλεί αγγειόσπασμο των αιμοφόρων αγγείων στην περιοχή της αιμορραγίας. Ο αγγειόσπασμος χειροτερεύει την εγκεφαλική ισχαιμία γιατί όχι μόνο τα εγκεφαλικά κύτταρα που τροφοδοτούνταν από τα εγκεφαλικά αιμοφόρα αγγεία που έχουν διαρραγεί μένουν χωρίς οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, αλλά επιπρόσθετα όλος ο περιβάλλων ιστός βιώνει μείωση της ροής του αίματος εξαιτίας του. Αυτό το φαινόμενο επιδεινώνει την νευρολογική βλάβη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει