Ποιες είναι οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στη λήψη αντιβιοτικών;

Τα αντιβιοτικά σε συνδυασμό με το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες παρόμοιες με αυτές της υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ, όπως στομαχικές διαταραχές, ζάλη και υπνηλία.

Ο συνδυασμός των δύο μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο αυτές τις παρενέργειες.

Μερικά αντιβιοτικά, όπως η μετρονιδαζόλη (Flagyl), η τινιδαζόλη και η τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη (Bactrimel), δεν πρέπει να αναμειγνύονται με αλκοόλ, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή αντίδραση. Πίνοντας οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ με αυτά τα φάρμακα, μπορεί να έχετε παρενέργειες, όπως έξαψη, πονοκέφαλο, ναυτία, εμετό και ταχυκαρδία.

Να θυμάστε ότι ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα, καθώς και διάφορα στοματικά διαλύματα, περιέχουν επίσης αλκοόλ. Ετσι, θα πρέπει να τα τσεκάρετε και να αποφεύγετε να παίρνετε αυτά τα προϊόντα μαζί με αλκοόλ.

Μολονότι το αλκοόλ δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα των περισσότερων αντιβιοτικών, μπορεί να μειώσει την ενέργειά τους και να καθυστερήσει την ανάρρωσή σας από την ασθένεια.

Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε ολοκληρωτικά το αλκοόλ μέχρι να ολοκληρώσετε την φαρμακευτική σας αγωγή με τα αντιβιοτικά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει