Ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για την βελτίωση του σπέρματος

Οι άνδρες που θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματός τους, θα πρέπει να δοκιμάσουν αλλαγές στη διατροφή τους και να αυξήσουν την πρόσληψη βιταμινών που είναι κρίσιμες για την παραγωγή του.

Μία από τις καλύτερες βιταμίνες για το σπέρμα είναι η Β12, η οποία βοηθά τόσο στην ενίσχυση της παραγωγής των σπερματοζωαρίων όσο και στην κινητικότητά τους. Μια άλλη σημαντική βιταμίνη είναι η C, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να σταματήσει τις ελεύθερες ρίζες που θα βλάψουν το σπέρμα και, όπως και η Β12, αυξάνει τόσο την παραγωγή όσο και την κινητικότητα. Η τρίτη βιταμίνη, τέλος, που είναι γνωστό ότι βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος είναι η βιταμίνη E, ένα ακόμα αντιοξειδωτικό που ενισχύει το σπέρμα. Για την πρόσληψη αυτών των βιταμινών, θα πρέπει να καταναλώνετε τροφές που τις περιέχουν ή να ψάξετε για ένα συμπλήρωμα που θα έχει αυτές τις βιταμίνες, καθώς και ορισμένα άλλα μέταλλα και αμινοξέα, όπως ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και η αργινίνη.

Οταν επιλέγετε βιταμίνες για το σπέρμα, είναι απολύτως σημαντικό να συμπεριλάβετε τη Β12 (κοβαλαμίνη). Είναι πολλοί οι άνδρες που δεν παίρνουν αρκετή από τη συγκεκριμένη βιταμίνη, που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή μεγάλης ποσότητας σπέρματος. Το σπέρμα χάνει και την κινητικότητά του αν δεν υπάρχει αρκετή βιταμίνη Β12 κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος να πάρετε τη συγκεκριμένη βιταμίνη. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται μόνο σε τροφές όπως το συκώτι, τα αυγά, το ψάρι, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη μαγιά μπύρας, το τυρί, το γάλα, το γιαούρτι και ορισμένα λαχανικά της θάλασσας, όπως είναι τα φύκια.

Η βιταμίνη C είναι άλλη μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για το σπέρμα για διάφορους λόγους. Εχει, επίσης, σημαντικό αντίκτυπο στην ποσότητα του σπέρματος που παράγεται από το σώμα σας και την κινητικότητα του. Αυτή η βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ζημιών στο σπέρμα σας, μειώνοντας την επίδραση των ελεύθερων ριζών, δεδομένου ότι είναι ένα αντιοξειδωτικό. Αν και τα βέλτιστα αποτελέσματα της βιταμίνης C δεν μπορούν να επιτευχθούν μόνο με καλή διατροφή, είναι καλό να γνωρίζουμε πως καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, οι πράσινες πιπεριές, οι πατάτες, το σπανάκι, οι φράουλες, η γλυκιά και η καυτερή πιπεριά και οι ντομάτες.

Εξίσου απαραίτητη είναι και η βιταμίνη Ε στη διατροφή σας για την βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας του σπέρματος. Οπως και η βιταμίνη C, είναι ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, και συμβάλλει εξίσου στην κινητικότητα του σπέρματος. Επίσης, η βιταμίνη Ε συμβάλλει στη συνολική υγεία και την αντοχή του σπέρματος, δίνοντάς του τη δυνατότητα να διεισδύσει και να γονιμοποιήσει ένα ωάριο.  Η καλύτερη φυσική πηγή της βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, αλλά βρίσκεται επίσης σε ξηρούς καρπούς, φύτρα σιταριού, αλεύρι ολικής αλέσεως, σπανάκι, μαρούλι, κρεμμύδια, βατόμουρα, μήλα και αχλάδια.

Καθώς επιλέγετε τις σωστές βιταμίνες για το σπέρμα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι και άλλες θρεπτικές ουσίες είναι ζωτικής σημασίας. Μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, το φυλλικό οξύ και το σελήνιο, όλα συμβάλλουν στην παραγωγή, την υγεία και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Αμινοξέα όπως η αργινίνη και η καρνιτίνη είναι επίσης κρίσιμα για την υγεία του σπέρματος, όπως είναι και τα ω λιπαρά οξέα. Για να αυξήσετε την πιθανότητα το σπέρμα σας να είναι υγιές και γόνιμο, προσπαθήστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα που περιέχουν τις παραπάνω ουσίες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει