Ποιες είναι οι παρενέργειες της κατανάλωσης κερασιών

Αν εξαιρέσει κάποιος την -σχετικά σπάνια- περίπτωση που είστε αλλεργικοί στα κεράσια, είναι μάλλον απίθανο να σας προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση κερασιών ως μέρος μιας διατροφής ιδιαίτερα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες επιδράσεις. Για να αποφύγετε αυτές τις πιθανές παρενέργειες και να διασφαλίσετε ότι ικανοποιούνται όλες οι καθημερινές θρεπτικές σας ανάγκες, θα πρέπει να καταναλώνετε τα κεράσια και τα άλλα φρούτα στις συνιστώμενες ποσότητες.

Παρενέργειες σχετιζόμενες με τις φυτικές ίνες

Τα κεράσια είναι κάπως υψηλά σε φυτικές ίνες, καθώς περιέχουν περίπου 3 γραμμάρια ινών ανά φλιτζάνι. Παρόλο που αυτή η ποσότητα ινών είναι απίθανο να προκαλέσει παρενέργειες, εάν τρώτε κεράσια ως μέρος μιας διατροφής υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, μπορεί να εμφανίσετε εντερικά αέρια, κοιλιακές κράμπες ή φούσκωμα, ειδικά αν αυτή η δραστική πρόσληψη ινών γίνει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες παρέχουν 25 έως 30 γραμμάρια ινών καθημερινά. Αλλες  τροφές, πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα λαχανικά, άλλα είδη φρούτων, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως οι σπόροι και τα όσπρια.

Ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών

Αν και τα κεράσια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, η κατανάλωσή τους σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών εάν τα τρώτε στη θέση άλλων βασικών θρεπτικών ουσιών. Ενώ για παράδειγμα τα κεράσια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων των φυσικών σακχάρων, των φυτικών ινών, της βιταμίνης C και του καλίου, δεν έχουν επαρκείς ποσότητες άλλων βιταμινών και ανόργανων συστατικών, διαιτητικών πρωτεϊνών και μονοακόρεστου λίπους υγιούς για την καρδιά. Ωστόσο, η κατανάλωση κερασιών στις συνιστώμενες δόσεις πιθανότατα δεν θα οδηγήσει σε ανεπάρκειες θρεπτικών ουσιών.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Αν έχετε αλλεργία στα κεράσια, η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες -ακόμη και επικίνδυνες- παρενέργειες. Η Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργιών, Ασθματος και Ανοσολογίας, σημειώνει ότι ένα άτομο με αλλεργία στα κεράσια μπορεί να έχει την αίσθηση ότι κλείνει ο λαιμός του, μπορεί να αισθανθεί δύσπνοια και να έχει κνίδωση (αλλεργία του δέρματος με εξάνθημα και φαγούρα). Εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα μετά από την κατανάλωση κερασιών, σταματήστε να τα τρώτε και συμβουλευτείτε το γιατρό σας, δεδομένου ότι αν έχετε αλλεργία στα κεράσια είναι πολύ πιθανό να έχετε αλλεργία και σε άλλα είδη φρούτων.

Ποιες είναι οι συνιστώμενες ποσότητες

Αν δεν είστε αλλεργικοί στα κεράσια, η κατανάλωσή τους στις συνιστώμενες ποσότητες ως τμήμα μιας ισορροπημένης διατροφής θα ωφελήσει την υγεία σας και θα σας παρέχει θρεπτικά συστατικά. Οι διαιτητικές οδηγίες προτείνουν την καθημερινή κατανάλωση ενάμισι φλιτζανιού από την ομάδα των φρούτων -συμπεριλαμβανομένων των κερασιών- στην περίπτωση που καταναλώνετε  1.600 θερμίδες ημερησίως, 2 φλιτζάνια φρούτων όταν καταναλώνετε 2.000 θερμίδες ημερησίως και 2,5 φλιτζάνια από την ομάδα των φρούτων σε καθημερινή βάση όταν καταναλώνετε 2.800 ημερησίως.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει