Ποιες είναι οι παρενέργειες της κορτιζόνης

Η κορτιζόνη είναι μια ένεση στεροειδών που γίνεται άμεσα στο σημείο της φλεγμονής, με σκοπό να τη μειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, προκαλώντας τη μικρότερη δυνατή βλάβη στους γειτονικούς ιστούς.

Συνήθως γίνεται σε κλινική ως εξωνοσοκομειακή διαδικασία και ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί αρκετούς γύρους, αν η φλεγμονή είναι σοβαρή. Η κορτιζόνη μπορεί να χορηγηθεί και από το στόμα.

Είναι μια συχνή θεραπευτική επιλογή για μια σειρά από παθήσεις, ωστόσο όπως όλα τα φάρμακα έχει κι αυτή μια σειρά από παρενέργειες. Μερικές από τις πιο συχνές παρενέργειες της κορτιζόνης που λαμβάνεται από το στόμα είναι η ανακατωσούρα στο στομάχι και η αυξημένη όρεξη. Οταν λαμβάνεται ως ένεση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Μπορεί, επίσης, να φωτίσει το χρώμα του δέρματος και να αποδυναμώσει τους γύρω τένοντες. Επίσης, μια ένεση κορτιζόνης μπορεί να κάνει κάποιους ασθενείς να βιώσουν εξάψεις ή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Δεδομένου ότι η κορτιζόνη μπορεί να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα, οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν την κορτιζόνη σε ασθενείς που έχουν αυτοάνοσες ασθένειες ή έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε μεταμόσχευση οργάνων. Οταν εγχέεται στις αρθρώσεις η κορτιζόνη μπορεί να ανακουφίσει τη φλεγμονή.

Η κορτιζόνη που λαμβάνεται από το στόμα συχνά περιλαμβάνει παρενέργειες όπως ναυτία, εμετό και διάρροια. Οι ασθενείς που παίρνουν κορτιζόνη από το στόμα έχουν επίσης αυξημένη όρεξη, ενώ μπορεί με την πάροδο του χρόνου να αρχίσουν να παίρνουν βάρος. Πονοκέφαλοι και ζάλη είναι επίσης παρενέργειες από τη λήψη κορτιζόνης από το στόμα.

Αλλά και η κορτιζόνη που λαμβάνεται ως ένεση μπορεί, επίσης, να προκαλέσει μια σειρά από παρενέργειες. Οι ασθενείς που εγχέεται κορτιζόνη στις αρθρώσεις τους μπορεί να βιώσουν πόνο και πρήξιμο γύρω από το σημείο της ένεσης. Αυτές οι παρενέργειες της κορτιζόνης μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές ώρες και να ανακουφιστούν με παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και παγοκύστες.

Ατομα με σκουρόχρωμο δέρμα που παίρνουν κορτιζόνη μπορεί μερικές φορές να παρατηρήσουν ότι το δέρμα τους γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο, στο σημείο της ένεσης. Επίσης, η κορτιζόνη μπορεί να αποδυναμώσει τους τένοντες στις αρθρώσεις. Μερικές φορές, επίσης, μπορεί να επέλθει τέντωμα ή ρήξη των τενόντων, αν γίνουν πολλές ενέσεις κορτιζόνης.

Οι περισσότεροι ασθενείς που λαμβάνουν ενέσεις κορτιζόνης μπορεί επίσης να δουν το δέρμα τους να γίνεται κόκκινο και ζεστό. Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως και μερικές ημέρες.

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου είναι μία ακόμα από τις παρενέργειες της κορτιζόνης.

Αν και είναι σπάνια τυχόν αλλεργική αντίδραση από την κορτιζόνη, δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς. Η περίπτωση αυτή απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Οι ασθενείς που είναι αλλεργικοί στην κορτιζόνη μπορεί να παρατηρήσουν επίσης μια σειρά από ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Τα εξανθήματα είναι το πιο συχνό σύμπτωμα σε περίπτωση που υπάρχει αλλεργία στην κορτιζόνη. Τα εξανθήματα αυτά είναι συνήθως κόκκινα, και προκαλούν φαγούρα. Αν και μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, εμφανίζονται συνήθως γύρω από το σημείο της ένεσης.

Οι ασθενείς που είναι αλλεργικοί στην κορτιζόνη μπορεί επίσης να εμφανίσουν οίδημα στο πρόσωπο, καθώς και στο στόμα ή το λαιμό. Αυτό το οίδημα μπορεί να προκαλέσει κλείσιμο των αεραγωγών, γεγονός που θα κάνει πιο δύσκολη την αναπνοή. Σε κάποιες εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις η αλλεργία στην κορτιζόνη μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει