Ποιες είναι οι πρώτες ενδείξεις καρκίνου στα οστά

Παρόλο που οι άλλοι τύποι καρκίνου μπορεί να κάνουν μετάσταση στα οστά, όταν λέμε καρκίνος των οστών εννοούμε τον καρκίνο που ξεκινά από τα ίδια τα οστά, κυρίως στα χέρια και τα πόδια.

Οπως συμβαίνει με τις περισσότερες μορφές καρκίνου, η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε πιο αποτελεσματική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει τον πάσχοντα να καταπολεμήσει την ασθένεια.

Ας δούμε ποια είναι τα πρώτα σημάδια και ενδείξεις για τον καρκίνο των οστών.

Πόνος

Ο πόνος στο σημείο που έχει ξεκινήσει ο καρκίνος των οστών είναι το πρώτο σύμπτωμα της νόσου. Ο πόνος δεν είναι πάντα παρών στον καρκίνο των οστών, αλλά όταν υπάρχει πόνος και είναι επίμονος σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος, ειδικά στα πόδια και τα χέρια, τότε μπορεί να αποτελεί ένδειξη για την παρουσία της ασθένειας.

Η περιοχή μπορεί να είναι ευαίσθητη στην αφή και η παραμικρή επαφή με το πληγέν μέρος του σώματος μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αίσθηση.

Οίδημα

Μαζί με τον πόνο, στην περιοχή όπου έχει ξεκινήσει ο καρκίνος των οστών, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρήξιμο. Αυτό μπορεί να είναι μικρό στα πρώτα στάδια της νόσου, αλλά θα παραμείνει μέχρι και τα προχωρημένα στάδια της ασθένειας.

Απώλεια βάρους

Καθώς το σώμα ξεκινά να καταπολεμά τον καρκίνο στα οστά, μπορεί να καταστρέψει τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνονται από τον οργανισμό μέσω της τροφής. Ακόμα και αν τα επίπεδα πρόσληψης της τροφής παραμείνουν σταθερά κατά τη διάρκεια της νόσου, ο πάσχων μπορεί να αρχίσει να χάνει σωματικό βάρος. Στο ξεκίνημα της νόσου το βάρος μπορεί να χάνεται με αργό ρυθμό. Αν όμως δεν επανέλθει γρήγορα, αυτό σημαίνει πως υπάρχει υποκείμενη ασθένεια.

Η ακούσια απώλεια βάρους μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας ποικιλίας από άλλες αιτίες, ή ακόμα και παρενέργεια νέων φαρμάκων. Εάν δεν ισχύει τίποτα από αυτά, καλό θα είναι να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Κόπωση

Οι προσπάθειες του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμήσει την καρκινική ανάπτυξη στο οστό, μπορεί να αφήσει το άτομο κουρασμένο, ακόμα και στα αρχικά στάδια της νόσου. Οταν δεν υπάρχει εξωτερική εξήγηση για αυτό το αίσθημα αδυναμίας και κούρασης στο σώμα, ο καρκίνος των οστών ή άλλες μορφές της νόσου μπορεί να έχουν ξεκινήσει.

Αδυναμία στα οστά

Αν και μπορεί να περάσει κάποιος χρόνος μέχρις ότου ο καρκίνος αποδυναμώσει τα οστά, ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου μπορεί να είναι το γεγονός ότι συμβαίνουν πολύ εύκολα κατάγματα. Τα οστά έχουν κενό χώρο στο εσωτερικό τους, προκειμένου να επιτρέψουν τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Καθώς ο καρκίνος διαβρώνει το οστό, μπορεί το οστό να γίνει αδύναμο. Αυτό μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα με τον καρκίνο που αναπτύσσεται σε οστά που είναι μικρότερα από αυτά των χεριών και των ποδιών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει