Ποιες είναι οι σημαντικότερες πηγές πρωτεϊνών

Οι κορυφαίες πηγές πρωτεϊνών ελαχιστοποιούν το λίπος και μεγιστοποιούν τα οφέλη από τα θρεπτικά συστατικά τους. Η πρόσληψη αυτών των τροφών σάς βοηθά να ακολουθείτε σωστή διατροφή και να ελέγχετε το βάρος σας.

Για να επιλέξετε τις καλύτερες πρωτεϊνούχες τροφές, θα πρέπει να «χτίσετε» ένα μενού που θα περιέχει 50 g πρωτεΐνης και λιγότερα από 30 g λίπους σε καθημερινή βάση.

Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο αντιπροσωπεύει μια πλήρη τροφή που αποτελεί πηγή πρωτεΐνης και αμινοξέων. Μισό στήθος κοτόπουλο χωρίς την πέτσα του έχει 27 g πρωτεΐνης και μόνο 3 g συνολικού λίπους. Παρόμοια θρεπτική αξία έχει και η γαλοπούλα.

Βοδινό κρέας

Οι διεθνείς διατροφικές οδηγίες συνιστούν να μην προσλαμβάνει κανείς περισσότερα από 90 g βοδινού κρέατος, λόγω των κορεσμένων λιπαρών του. Μία μερίδα μπριζόλα περιέχει  29 g πρωτεΐνης και 7 g συνολικού λίπους.

Σολομός

Μια καλή πηγή πρωτεΐνης που είναι παράλληλα κατάλληλη για να διατηρεί υγιή την καρδιά είναι ο σολομός λόγω του ότι έχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα 90 g ψητού σολομού περιέχουν 23 g πρωτεΐνης και 9 g λίπους.

Τυρί cottage

Μπορείτε να συμπεριλάβετε χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γαλακτοκομικά προϊόντα σε μια καλή διατροφή για το ασβέστιο και τις πρωτεΐνες τους. Ένα φλιτζάνι με 2% λιπαρά τυρί cottage περιέχει 27 g πρωτεΐνης και 6 g λίπους.

Χοιρινό φιλέτο

Από όλα τα μέρη του χοιρινού το φιλέτο είναι το πιο άπαχο. Σε 90 g ψητού χοιρινού φιλέτου υπάρχουν 25 g πρωτεΐνης και 6 g λίπους.

Κονσέρβα τόνου

Κρατήστε κονσέρβες τόνου στο ντουλάπι σας για να μπορείτε ανά πάσα στιγμή να έχετε μια πλήρη τροφή, πλούσια σε πρωτεΐνη. Σε 90 g τόνου σε κονσέρβα (σε νερό) υπάρχουν 20 g πρωτεΐνης με λιγότερο από 1 g λίπους.

Φασόλια

Τα φασόλια είναι η μόνη πλήρης τροφή από φυτικές πηγές που περιέχει πρωτεΐνη. Ένα φλιτζάνι φασόλια παρέχουν ανάλογα με το είδος 14-16 g πρωτεΐνης και λιγότερο από 1 g λίπους.

Γιαούρτι

Τα θρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα υψηλά στο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά που παρέχει 13 g πρωτεΐνης και περίπου το 50% της συνιστώμενης ποσότητας ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου ανά φλιτζάνι.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης. Ένα χτυπητό αυγό έχει 7 g πρωτεΐνης και 7 g λίπους. Εάν θέλετε να μειώσετε το ποσοστό του λίπους στο μισό, τότε προτιμήστε το αυγό βραστό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει